.RECEPT & MATbakning

FARMOR ANKAS ÄPPELPAJ

Ni vet den där “perfekta” Farmor Anka pajen, eller som barnen säger “Hay day paj” (ja ni vet det här spelet!) den gjorde jag häromdagen.

140313_15

140313_14

Använder mig av världens bästa mördegsrecept! Samma som jag använde till denna PÄRONPAJ MED SAFFRAN! Nomnom!
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyp ihop det kalla smöret med florsocker och vetemjöl. Tillsätt ägget och vatten. Knåda inte utan för ihop smulorna varsamt. Ett tips är att jag brukar lägga den smuliga degen i en plastpåsen som jag sedan försiktigt klämmer ihop till en deg. Låt vila i kylskåp minst en halvtimme. Helst längre.

Fyllning
Kanel, kardemummastekta äpplen
Smör
Ett gäng med äpplen! Tog mina från trädgården. Antal beror på hur stor pajform och hur stora äpplena är.
1 msk kanel

½ msk kardemumma
ett par teskedar florsocker eller strösocker
Skala, dela och kärna ur äpplena. Stek dem i rikligt med smör, kryddor och socker tills de är mjuka. Låt svalna. Dela den kylskåpskalla mördegen i två bitar, den ena större en den andra.
Kavla ut en botten och klä in en pajdeg. Lägg i äpplena och kavla ut det större degen och lägg på som lock. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
Till sist skär du upp skåror i pajlocket.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 180 grader i ca 35 minuter tills pajen är gyllene.

FARMOR ANKAS ÄPPELPAJ
Den blev så frasig med sin mördeg och de kanel/kardemumma/sockerstekta äpplena var något alldeles extra! Testa denna paj om du vill ha något riktigt smarrigt till helgen!

Servera med vaniljglass, grädde och vaniljvisp! Extra allt och såååå gott!
Trevlig fredag på er!

1

Lämna gärna en kommentar!