TARTE TATIN

Posted on Posted in .RECEPT & MAT, bakning

Så enkel och så god! Nu snackar vi franska och jag utbrister
– Tarte tatin! Gjorde en fransk äppelpaj och den fick höga poäng av min måndagsmysfamilj! JA! Vi har skippat den kladdiga chokladkakan och numera övergått till mer fruktiga varianter.

Så här gjorde jag min Tarte tatin
Du behöver
8 st äpplen
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk kallt vatten

Äppelfyllning
1 msk färskpressad citronsaft
100 g smör
½ dl socker

140507_4

Jag gjorde så här
Mät upp mjöl och smör och nyp i hop försiktigt. Tillsätt vatten och krama ihop till en deg, detta gör du lättas i en plastpåse.
Låt degen vila minst en halvtimme i kylskåpet.
Sätt på ugnen 225 grader.
Skala och kärna ur äpplena och skiva upp. Lägg dem i citronvatten.
Tag fram en gjutjärnspanna (eftersom min har trähandtag så måste jag skruva bort den eftersom den ska in i ugnen sedan)
Smält smör, citron och socker och låt koka upp. Tillsätt de avrunna äppelbitarna. Låt småkoka en liten stund, inte för länge.
Dra av värmen och låt svalna något.
Tag fram degen och kavla ut till en rundel. Lägg den på äpplena och in i ugnen ca 30 minuter tills degen fått en gyllenbrun färg.
Tag ur ugnen, skär med vass kniv runt kanterna och stjälp upp på fat.
140507_3140507_2

140507_5
Serveras ljummen med någon god vaniljsås. Jag serverade min med vaniljvisp. Så god och uppskattad! Härligt med riktiga bakverk där man ser vad den innehåller! :)

Trevlig lördag!

Share Button
Dela gärna! <3Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page

Lämna gärna en kommentar!