.RECEPT & MAT,  bakning,  dessert

CITRONMARÄNGPAJ

Gjorde denna syrliga citronmarängpaj häromdagen.

Du behöver
125 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllning
3 äggulor
125 g smör
2 dl strösocker
rivet skal av 2 citroner
1 dl citronjuice

Marängen
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör så här
Rör snabbt ihop ägg, socker och smör. Tillsätt mjölet till en deg och låt vila i minst en timme. Jag la degen i frysen så blir den härligt frasig.
Gör fyllningen. Tvätta citronerna noggrant. Riv skal och pressa ut saften. Vispa ihop citronjuice, citronskal och äggulor.
Smält smöret tillsammans med sockret och tillsätt citronblandningen och låt sjuda försiktigt (OBS! Ej koka då koagulerar äggulorna). Tag av från värmen och låt kallna.
Gör marängsmeten. Vispa äggvitor till hårt skum och vispa sedan ned sockret.
Kavla ut degen och klä en pajform, Grädda i 10 minuter i 225°C.
Höj ugnen till 250°C grill.
Fyll pajskalet med den kalla citronkrämen, spritsa över marängen. Grädda i ugn i ca 3 minuter.
Att tänka på! (mina egna rekommendationer) Överdosera inte med citron! Den kan bli väldigt syrlig då! Passa noga så att marängen inte bränns vid.
Receptet hittade jag hos ICA150108_8 150108_9 150108_10
Serveras med glass eller lättvispad grädde!

Share Button
 

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *