RAVIOLI HEMMAGJORD

Posted on Posted in .RECEPT & MAT, ♥ barnbarn, ♥ kidsen, FAMILJ, mat & bak med kids, pasta, pastarätter

Har ni testat att göra egen ravioli?

Det gjorde jag tillsammans med mina tre ”små” grabbar d.v.s. mina egna söner (17 & 12) och barnbarnet (2½år).

Jag är lyckligt lottad att ha barn som periodvis är väldigt intresserad av mat & bak. Som gärna hjälper till och provsmakar allt mamman i huset ställer fram… Aja, nästan allt…

160301_18

Durumvete för bästa resultat! En vacker gul pasta, äggpasta precis som det ska vara. Testat med vetemjöl men den blir blek och trist. Risken att den klibbar när den är kokt. En durumvetebaserad pasta klibbar aldrig! 160301_17 160226_19
Jag & Valle gör pasta degen

Pastadeg
5 dl durumvete
4 ägg
ev. en skvätt vatten

Gör som Valle! Lägg mjölet i en hög  och gör en grop där du lägger i ett ägg i taget och vispar in mjölet tills allt är blandat. Knåda degen och låt den vila övertäckt med fuktig handduk.

Gör fyllningen som kan varieras oändlighet! Jag gjorde en med köttfärs.

Fyllning

ca 400 g (det blir över men stek detta och använd som tillbehör eller lägg i den i tomatsåsen)
½ riven solovitlök
3 msk grädde
paprikapulver
salt & peppar

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Provstek och smaka av så att du får till kryddningen.

Tomatsås
1 pkt krossad tomat med smak, jag tog chili
en skvätt sirap
salt & peppar

Blanda samman allt i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Häll i en form där du sedan placerar de färdigkokta raviolin sedan innan servering.
160301_16 160301_15
Kom ihåg att alltid provsteka och smaka av för bästa resultat! Detta gör jag alltid alltid när jag gör fyllningar eller nötfärsbiffar, köttfärslimpa och köttbullar. Tål att upprepas!

När degen vilat delar du upp den i lagom bitar och kör den i en pastamaskin. Du ändrar tjockleken stegvis tills den är lagom.
160226_7 160226_8 160226_9
Sötaste hjälper till, morbror & lille V ♥

På en av degplattorna klickar man ut små bollar av den råa köttfärsen.
160301_12
Pensla runt omkring med lite vatten och lägg över en degplatta.160301_9
Sedan är det bara att skära fyrkanter och nypa ihop.  Jag använde en baksporre för snyggt mönster på kanterna men en vanlig kniv funkar såklart. Lägg raviolin på bakplåtspapper som du siktat lite durumvete på.160226_10
160301_8 160301_7
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och droppa ned raviolin. Låt småkoka ca 4 minuter. Tag upp och skär itu en och kolla om den är klar så vet du koktid. Tag upp med hålslev, låt rinna av och lägg ner i tomatsåsen.160301_2 160301_6 160301_1 160301_3 160301_5
Servera genast med en god riven ost på. Nomnom!160301_4
Det gick hem den här rätten! ♥

Share Button
Dela gärna! <3Share on Facebook2Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page

Lämna gärna en kommentar!