.RECEPT & MAT,  bakning

KARDEMUMMA & KANELBULLAR

Här kommer det godaste receptet på vetebullar! Fyll dem med kanel, kardemumma, vanilj eller något du gillar.

Tricket att få dem så mjuka är precis som när man gör rimbobullar naturella eller med nutella! Man smälter aldrig smöret utan rör ner det i degen i klickar så smälter de ut under gräddningsprocessen och gör de mumsigt saftiga.

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst söta degar
1 krm kardemumma
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
150 gr smör

Fyllning

100 gr smör
0,75 dl strösocker
2 msk kanel
1½ msk vaniljsocker

Pensling/garnityr

1 ägg
pärlsocker

Ljumma mjölken till 37°C (fingerljummet). Smula ned jästen i en degbunke tillsätt mjölken tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och nästan all vetemjöl (spar lite till utbakningen). Tillsätt till sist smöret i tärningar. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand 8 minuter tills degen är blank och släpper kanterna på degbunken.
Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Gör under tiden fyllning, blanda samman alla ingredienser till en mjuk röra. Sätt på ugnen 250°C.
Tag upp på mjölat bakbord och knåda lätt sam kavla ut till en avlång kaka på ca 35X60 cm.
Bred ut fyllningen och rulla ihop från långsidan. Dela degen i ca 30 bitar och lägg i pappersformar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 minuter till de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler under bakduk. Ät direkt och frys in! Nomnom!

 

KARDEMUMMA & KANELBULLAR

KARDEMUMMA & KANELBULLAR

KARDEMUMMA & KANELBULLAR

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *