.RECEPT & MATmingelmatpaj

LAX & SPARRISPAJ

Här kommer tips på en jättegod lax & sparrispaj som jag svängde ihop innan jobbet i veckan. Hade lite infryst lax i frysen från påsken och sparrisen behövdes tas hand om innan den lessnade totalt på väntetiden i kylen.

Lax & sparrispaj
200 g smör
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
3 msk kallt vatten

Fyllning
laxskivor
en knippe sparris

Äggstanning
3 ägg
8 skivor god ost
2 ½ dl mjölk
salt och vitpeppar

Garnering
Röd rom
creme fraiche blandat med ketchup, salt och peppar.

Arbeta snabbt samman alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i kylen minst 3o minuter.
Tag ur kylen och montera i pajskal. Nagga och förgrädda i ca 15 minuter i 200 grader.

Tag av den nedersta delen på sparrisen. Det ärbara att böja tills den torra delen knäcks. Skölj av och koka i saltat vatten i ca 2½ minut.
När pajskalet är gräddat placerar du ett lager av laxen i botten och lägger i hela sparrisar, det blir fint.
Över med äggstanningen och grädda i ca 40 minuter.

Nästa gång ska jag grädde pajen längre i lägre ugnsvärme för att inte få den gyllenbrun utan så där vackert vitgul så att sparrisen syns mer.

LAX & SPARRISPAJ

LAX & SPARRISPAJ

LAX & SPARRISPAJ

Denna paj passar utmärkt att äta som den är själv. Men även perfekt till buffén om man gör massor av olika pajer osv. Snart ska vi sjunga om studentens lyckliga dar här hemma gör tredje gången! Äldsta sonen som går ut i juni måste såklart firas!

Planeringen är igång. Studentmössan såg jag skickades igår och nu är det bara att planera och göra en riktigt fin och minnesvärd studentdag med mottagning för sonen ♥

3

Lämna gärna en kommentar!