SEMMELTÅRTA MED NUTELLA
Nomnomnom! Här kommer ett god variant på semmeltårta som jag hittade hos Systrarnas drömmar och som jag moddade om lite.
Den blir superfluffig och spröd, inte alls som en vanlig vetedeg…
Receptet räcker till två skapelser! En semmeltårta samt en semmellängd. Perfekt att frysa in den sistnämnda och bara plocka fram när man får gäster.
Förresten säger du Semletårta eller Semmeltårta?
Semmeltårta med nutella
100 g smör
1 dl socker
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl vetemjöl
(ägg till pensling)
Till monteringen
nutella
vispad grädde
florsocker
Rör smör och socker poröst. Värm mjölken till 37 grader. Lös jästen i mjölken och tillsätt 2 msk smör/socker blandning, ägget och hälften av mjölet. Låt “degen” vila i ca 20 minuter.
Tillsätt hjorthornssalt, resten av smör/socker blandningen och resten av mjölet. Arbeta degen smidig. Dela degen i 2 delar.
Tryck ut den ena degen i smörad springform. Den andra deghalvan kan du göra en till semmeltårta av, små vanliga eller varför inte en semmellängd? Recept kommer!
Stansa en ring i mitten.
Dela in resten i ca 9 delar med en vass och mjölad kniv.
Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Pensla med ägg och grädda i 175 grader (varmluft) ca 20 minuter tills den är gyllene.
Förbered fyllningen, vispa grädden
Tag ur kakan och låt svalna. Skär loss bitarna och skär av locket.
Bred ut nutellan på alla delar på bottendelen. Bred ut eller spritsa grädden. Lägg tillbaka alla delar och sikta över florsocker.
Voila! Njut!