.RECEPT & MAT,  grillat/tillbehör,  kött,  kyckling,  LIVET,  sallad,  sås/kryddsmör,  TRÄDGÅRD

GREKISK AFTON – SOUVLAKI RISFYLLDA ZUCCHINI

Hej hej hallååå! Jamen vad kul att ni kikar in här trots att jag är riktigt seeeg på att uppdatera! Har varit så mycket uppbokat efter semestern! Jobb lite här och där. I hemmakontoret, konsultationer och så ett av mitt favoritjobb att få agera framför kameran. Var iväg två gånger denna vecka som var. Jag älskar det!

Men, matlagning ligger mig varmt om hjärtat också även om jag dragit ned på det här i bloggen så lagar jag faktiskt mat fortfarande ;) Kanske inte lika mycket fokus JUST NU på det bara.

Vi hade en riktig mysig afton med grekiskt teama med våra kära vänner för några veckor sedan, innan vår alldeles egna första greklandsresa! De är ju globertrotters och har just Grekland som favoritresmål och kan typ ALLT om Grekland. Massor av oda råd och tips utbyttes denna magiska afton.

Mat blev det också, jag hade marinerat kött och gjort souvlakis av fläsk och kycklingkött. Risfyllda zucchini och grekisk sallad förstås.

 

Till marinaden där fläsköttet (fläskfilé) fick ligga och dra blandade jag ihop grekisk (såklart) olivolja, en riven solovitlök, citronsaft flingsalt, grovmalen svartpeppar och färsk rosmarin.

Till kycklingsovulaki blandade jag ihop Finhackad solovitlök, olivolja, finhackad färsk chili, riven ingefära (färsk den med) sötsur sås (chilisås) flingsalt och grovmalen svartpeppar. Skär kycklingfilé i bitar och lägg i marinaden.

Blötlägg grillpinnar och trä upp köttbitarna när det är dags att grilla! Glöm inte att slänga på halverade citroner också för det är en riktigt favorit och smakförhöjare på kött och grönsaker.

Vi lurades lite och skrev en övertydlig skylt om att det var surströmmingsfest! Hahha! Obetalda miner när vi pekade på skylten bär de kom….

N a t u r l i g t v i s ska det vara EL GRECO och inte al…

GREKISK AFTON - SOUVLAKI RISFYLLDA ZUCCHINI

Lite bubbel och snacks  fick starta upp festen.

Sonen fick vara chaufför!

Och som bartender han är så blandade han ihop två små burkgroggar till våra gäster som han skulle skjutsa.

Vitlökssmör såklart! Tips på hur du fixar spritsat vitlökssmör hittar du HÄR!

Och vitlöksbröd! Enkelt att göra dela en baguette och bred över vitlökssmöret som du gör en extra stor sats av så att det räcker till både rosor och bröd.

Tzatziki såklart!

Till souvlakin serverade jag risfyllda zucchini.

Risfylld zucchini

Zucchini (samma som squash)
kokt ris
1 ask färska champinjoner
½ röd paprika
½ rödlök
½ solovitlök
salt & peppar
riven god ost.

Börja med att dela och gröpa ur zucchinin. Jag använde inte innanmätet denna gång men naturligtvis kan man göra det. Hacka lökarna och paprikan och fräs i en klick smör. Skiva upp champinjonerna och smörstek. Blanda samman de steka grönsakerna och svampen tillsammans med det kokta riset. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i zucchini och täck med riven ost. Skjuts in i ugnen ca 200 grader och låt gratineras i 15-20 minuter tills osten är gyllene.

 

GREKISK AFTON - SOUVLAKI RISFYLLDA ZUCCHINI

 

GREKISK AFTON - SOUVLAKI RISFYLLDA ZUCCHINI

GREKISK AFTON - SOUVLAKI RISFYLLDA ZUCCHINI

Hoppas ni får en underbar helg! Det får vi garanterat här med Valle (barnbarn) och bara massor av mys och bus. Har snart betat igenom 2000 foton och videor från vår Greklandsresa så stay tuned! Snart kommer det lite om vår solsemester.

 

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *