.RECEPT & MATbakningJULENmat & bak

LUSSEKATTSEMLA

God förmiddag! På språng mot mitt andra, tredje? jobb! Handelsträdgården alltså! Julgrupper & blomster ska säljas. 15 dagar med nonstop öppning sååå kul! Dock så har jag fått tagit ledigt ett par dagar då det är lite annat på schemat detta år. Annars brukar jag köra hela tiden nonstop.

När jag bakade mina saffransbröd i veckan så gjorde jag även ett par klassiska lussekatter.

Igår till luciafikat så svängde jag ihop “det senaste” inom alla varianter av saffransbakverk korsat med semlan.

Lussekattsemla!

Jag använde mig av basreceptet och ackompanjerade med vaniljgrädde och skivor av mandelmassa. Plättlätt!

Lussekattsemla
Deg
5 dl mjölk
50 g jäst söta degar
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
150 gr smör
2 pkt saffran

Montering
grädde
skivor av mandelmassa

Börja med att mortla saffran med lite socker.

Ljumma mjölken till 37°C (fingerljummet). Smula ned jästen i en degbunke tillsätt mjölken tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, saffran, socker och nästan all vetemjöl (spar lite till utbakningen). Tillsätt till sist smöret i tärningar. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand 8 minuter tills degen är blank och släpper kanterna på degbunken.
Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt på ugnen 250°C.
Tag upp på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i bitar och rulla ut strängar av degen och forma dina katter.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 minuter till de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler under bakduk.

Vispa grädden och bland i vaniljsocker, skär skivor av mandelmassan.
Montering: Dela lussekatten på mitten, spritsa ut grädde, lägg på tre skivor av mandelmassan, spritsa ännu ett lager grädde och avsluta med locket och pudra över florsocker.

 

 

LUSSEKATTSEMLA

 

LUSSEKATTSEMLA

 

LUSSEKATTSEMLA

 

LUSSEKATTSEMLA

 

LUSSEKATTSEMLA

 

LUSSEKATTSEMLA

Gör nu denna smarriga och superenkla variant av lussebulle & semla!

Har förberett ett till inlägg till er under dagen och ikväll är det dags för det stora pepparkaksbaket! Och tillverkning av två julgodisar som jag preppat på morgonen! Så kika in lite senare idag för totala motsatsen till julbak eller låt mig säga b a l a n s e n i livet!

 

0

Lämna gärna en kommentar!