.RECEPT & MAT,  förrätt,  soppa,  vegetariskt

FRANSK LÖKSOPPA

Här i Roslagen tar våren ett kliv tillbaka och i natt hade vi -12 grader och just nu med en värmande brasa tänd så har vi endast -4. Solen skiner dock och våren är på G för ett gott tecken var att vi siktade hägrar! Nästa vecka SKA det vara vår för då slår Upplandsblomman upp portarna! Ni får följa mina dagar på UB´s sociala medier eftersom jag roddare dessa. Blir en hel del vackra blomster under säsongen så gillar ni sommarplantor så ska ni definitivt hänga HÄR på kontot!

Passar bra att bjussa på en värmande och god soppa! Idag bjuder jag er en klassisk fransk löksoppa toppen med seg god ost och bröd som blir så där göttigt när de får bada.

Fransk löksoppa

6 st gula lökar
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 liter hett vatten
1 dl torrt vitt (jag använder matlagningsvin)
vitpeppar, salt torkade kryddor (jag tog oregano)

Gratineringen
4 st vita brödskivor (baguette tog jag)
ca 1 dl god ost

Skala och skiva upp löken tunt. Fräs i smör till den mjuknar utan att ta färg. Lägg ner buljongtärningarna och häll över det varma vattnet (koka upp i vattenkokare tips!) samt vinet. Tillsätt kryddor och låt småkoka i ca 30 minuter. Smaka av med mer salt och kryddor om detta behövs.

Riv ost och skivor upp brödet. Fördel om det legat framme och är lite halvhårt och inte mjukt då blir det bara gegga.
Man kan rosta brödet om man vill men jag låter det hellre vara lite torkat.
Ös upp soppan i ugnsfasta formar, lägg på en skiva bröd och strö över den rivna osten.
Gratinera av i ugnen i 250 grader tills osten är gyllenbrun.
FRANSK LÖKSOPPA
FRANSK LÖKSOPPA
FRANSK LÖKSOPPA
FRANSK LÖKSOPPA
Denna rätt passar utmärkt som förrätt eller enkelrätt. Gör nu denna och njut av dagen!
Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *