.RECEPT & MAT,  FAMILJ,  FEST,  food safari,  HEMMA HOS,  matsal,  vardagsrum

SERBISK AFTON FOOD SAFARI

Hej måndag grå och trist men vad gör väl det när helgen var ljus och vacker fylld men fest, god mat och bästa sällskapet!

Vi är ett gäng som bestämt oss för att träffas och käka mat utifrån världen! Denna första gång så blev det Serbien och detta ville jag så klar fixa så det blev ett par timmar kockjobb på lördag och fix inför en helt grym SERBISK AFTON!

En av vännerna kommer just därifrån så det var extra kul eftersom jag hade verkligen en domare av rang! Jag fick toppbetyg på maten (de sa så iaf ;)) Liiite orolig över brödet men det funkade.

Om serbiska köket hittade jag detta på nätet:

“Serbiska köket är ett heterogent kök, som har influerats av medelhavsköket, det turkiska köket och det ungerska köket. Köket blandar många olika traditioner. Serbisk konfektinkluderar koljivo, baklava, nötkakor, och sachertårta. Den serbiska diasporan har medfört att köket har fått viss internationell erkännelse. De flesta serberna äter tre mål dagligen, frukost, lunch och middag. Lunchen är dagens största måltid, såsom i många medelhavsländer. Frukosten introducerades först under 1800-talets andra hälft.[1].

Rätter som slatko, sylt, gelatindesserter, olika inlagda maträtter, sauerkraut, ajvar och korvar tillreds ofta i hemmen, vilket både beror på ekonomi och kultur. Matlagning är en serbisk tradition. Det serbiska köket är relativt milt med få kryddor och örter. Svartpeppar och malen paprika används, tillsammans med persilja i soppor. Vitpeppar, kryddpeppar, koriander, lagerblad, selleri och nejlika används emellanåt.” – källa Wikipedia

Så med den nya kategorin här på unforgettable “food safari” hoppas jag att jag kan inspirera till nya rätter och temafester från världens alla hörn!

Kvällens meny!

Älskar vår nya utsikt!

Grymt god gryta “Huller om buller” med högrev och fläskkött. Ajvar, kajmak (färskost) recept kommer!

Dessert en trevlig god äppelkaka! Lijena pita!

Efter maten fortsatte vi att lyssna på serbisk musik (vad annars!) och fick ett par danslektioner av vår vän. Galet kul!!! Ser så framemot nästa träff och nästa och nästa. Vad vore livet utan riktiga vänner? ♥

Vi tog fram ATLAS och sedan fick våra utsedda värdar sticka in fingret! Landet tänker jag inte avslöja nu utan det får bli senare. Men det kommer garanterat bli otroligt grymt kul!

Nu obäntar jag make för en riktig snabb löprunda innan vi far på kalas för idag är ingen vanlig dag för det är min Nea min Neas födelsedag ♥

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *