.RECEPT & MAT,  bakning,  JULEN,  MAT & BAK

JULKNÄCKE

Fyra dagar före jul och det känns som om läget är under kontroll. Varför stressa upp sig? Ha en plan med dina mål, realistiska sådana. Följ dem och gå i mål dan före dan! Alla har vi olika målbilder beroende på hur vi är som personer.

Vissa har låga ambitioner, andra höga. Lägg dig bara på rätt nivå så slipper du all stress. Stirra dig inte blind på alla sociala mediekonton och tyck att du inte fixar något.

Inspireras istället och gör så mycket du själv vill eller helt enkelt skippa all julmat & bak och köp allt eller varför inte sätta dig på ett plan mot söderns land?

Till er som gillar att fixa och dona inför jul så kommer här ett enkelt (faktiskt) recept på julknäcke! Har aldrig bakat detta förr och lyckades med beröm, väl godkänt av de som åt av det under stora julbordet i helgen.

Julknäcke

25 g jäst

3 dl filmjölk

1 msk sirap

1 msk rapsolja

3 tsk brödkryddor

1 tsk salt

5 dl grovt rågmjöl

2 dl vetemjöl

JULKNÄCKE

Smula jästen i en bunke och tillsätt filen och rör till jästen har löst upp sig. Gå i med de övriga ingredienser och knåda till en fast deg. Täck med plastfolie och låt vila i kylen ca 1 timme.

Tag upp degen på bakbord. Dela  i 16 bitar och rulla till bollar. Kavla ut bollarna så tunt det går till en rund kaka på mjölat bakbord.

Tag hål i mitten av degkakan med ett snapsglas. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och nagga. (Min fina nagg har äldsta dotra gjort)  Grädda bröden mitt i ugnen ca 6 min. Passa!

Förvaras torrt! Fint att hänga upp på en rundstav. Så gott att ha på julbordet och äts tillsammans som SOS (smör, ost, sill) eller varför inte som tilltugg med creme fraiche, löjrom och hackad rödlök? Detta bröd måste man göra till jul!

JULKNÄCKE

JULKNÄCKE

JULKNÄCKE

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *