.RECEPT & MAT,  grillat/tillbehör,  kött,  potatisrätter,  sås/kryddsmör,  trerätters

HELGRILLAD OXFILÉ MED RÖDVINSSÅS, VITLÖKS/CHILISMÖR & HASSELBACKSPOTATIS

Här kommer ett helgtips för er som vill äta något riktigt gott! Det är Trettondagsafton imorgon lördag! (Jisses så fort tiden går)

Helgrillad oxfilé med rödvinssås & hasselbackspotatis. En klassisk god rätt!

HELGRILLAD OXFILÉ MED RÖDVINSSÅS, VITLÖKS/CHILISMÖR & HASSELBACKSPOTATIS

Du behöver till detta ett stycke fin oxfilé som du marinerar minst ett dygn innan i en ljus marinad.

Jag höftar alltid marinader och i denna hade jag neutral olja, japansk soya, färsk skivad chili, skivad vitlök (solo) salt & peppar.

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Putsa oxfilén och skölj av ev. blod. Lägg i en plastpåse med marinad (brukar ta dubbla påsar). Kläm ur all luft och förslut. Lägg kallt om du gör detta dagen innan och tag upp ett par timmar innan grillning.

Grilla! Helst kolgrill. Glöm inte kötttermometern och grilla enligt dina önskemål. HÄR finns min temperaturskola!

Tips: När du fått en fin grillyta så lindar du in oxfilén i folien och låter den gå klart.

Efter grillning låter du köttet vila 10-15 minuter!

Detta grillmoment brukar jag eller mannen göra när allt annat är i stor sätt klart! Rödvinssås och vitlöks/chilismöret är redan förberett och hasselbackspotatisen är mjuka och klara och står på värme i ugnen. Det enda du behöver göra samtidigt att snabbt värma på haricots verts i lättsaltat vatten.

Rödvinssås
4 port.
3 dl rödvin
2 schalottenlökar
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 dl hemlagad kalvfond
salt
stärkelse (jag använder potatismjöl)
1 msk smör

Häll rödvin och lägg i den skivade schalottenlöken, lagerbladet och vitpepparkornen i en kastrull och låt reducera (koka kraftigt) till det har minskat till häften och tjocknat.

Tillsätt buljong. Använder du buljong på flaska gör enligt anvisning. Brukar vara 1½ msk per 5 dl vätska. Men detta är också en smaksak.

Låt reducera åter igen och sila av. Tillsätt stärkelse så att såsen blir perfekt. Inte för simmig eller för tjock precis i gränslandet, Smaka av med salt. Avsluta med att montera ner en klick smör för att blanka till såsen.
Hasselbackspotatis recept hittar du HÄR!
Vitlöks/chilismör inspo HÄR! (tag bort timjan och tillsätt ½ hackad chili)

HELGRILLAD OXFILÉ MED RÖDVINSSÅS, VITLÖKS/CHILISMÖR & HASSELBACKSPOTATIS

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *