Spanien,  Teide nationalpark,  Teneriffa

TEIDE NATIONALPARK TENERIFFA

Parque Nacional de las Cañadas del Teide

Varför valet föll på Teneriffa av alla Kanarieöarna var så klart därför att vulkanen Teide är beläget på ön. Självklart skulle vi på ett och annat sätt ta oss till toppen och klättra ned.

Jag ansökte om passeringstillstånd för att klättra den sista biten upp till toppen. Den “riktiga toppen” inte turisttoppen där folk åker linbana upp till i kortkort och sandaler. Skämt å sido, vi var så taggade att göra detta äventyr och på vår sista dag hyrde vi bil och for iväg till Teide nationalpark. Bara resan dit är värd mycket! Så vacker natur och när man passerar molnen, ja det är häftigt!

Varje år kommer 3 miljoner människor till parken vilket ger ett snitt på 15000 per dag.

Längst ned på sidan har jag samlat tips inför hiken samt en länk dit man vänder sig om man vill få ett åtråvärt pass till toppen av Pico del Teide via Telesforo Bravo Trail (Rambleta-Pico del Teide).

På väg upp passerar vi molnen.

TEIDE NATIONALPARK TENERIFFA

Hollywood & reklamfilm

Teide på håll. Här har många reklamfilmer och kända filmer spelats in. Både apornas planet och delar av Stjärnornas krig har spelats in här på Teneriffas lilla Hollywood. När du ser en reklamfilm för ett bilmärke i månlandskap så är det ofta inspelat här också.

När vi kom fram och hade parkerat bilen såg vi att linbanan stod still. Åh nej! Kassörskan bekräftade våra farhågor att det var för risky och att det blåste för hårt för att klättra uppför Teide. Ingen linbana, ingen Teide. Men hon tipsade oss att gå upp och nedför ett annat berg. Guajara. som mäter 2718 möh mot Teides 3718. Nåväl, det kunde bli en fin hike! I med lite fika och sedan började vi att vandra.

Det finns ca 20 vandringsleder med olika svårighetsgrad. Vi valde denna medelsvåra och den var väldigt vacker att hika uppför berget La Guajara.

Linbanan stod still denna dag.

Utsikten mot Teide var fantastisk på vår vandring.

På väg uppför fanns lite lite snö!

Vackra Teide! Mycket bättre väder är när vi besökte Etna i augusti.

Summit Mt Guajara med fantastisk utsikt mot Teide! Här fikade vi en stund i blåsten och njöt av utsikten innan vi begav oss nedåt igen.

Högt över molnen! Utsikten är amazing!

Nedför tassade vi lätt, men se upp för lösa stenar och lite svårare passage för den ovana. Tur vi har kört mycket trail!

Varierande trail. Ibland väldigt lätt ibland ibland lite mer hardcore.

Vi må ha lika sorts trailskor och byxor och jackor! Haha! Men det är fasiken så mycket roligare då!!!

Prästkragar på över 3600 meters höjd.

Där var vårt berg för dagen! Har jag sagt att det hette Mt Guajara! Heheh!

Vi gick sedan en stund omkring i nationalparken. Så vackert och jag var bara tvungen att komma så nära det gick….

Mt Guajara.

På väg hem och ned genom molnen i vår lilla Fiat!

Tips & pass

Vill du vara en av de 150 personer som valts ut för att klättra upp de sista metrarna via bravo så ansöker du om pass här på denna sida! Tänk på att vara ute i god tid! Helst någon månad innan det är dags för din Teneriffaresa. Du måsta ha med detta tillstånd (du får det via mail och skriver ut) samt en Id-handling som intygar att du är du. Pass, ID eller körkort.

Att tänka på när man ska upp ovanför molnen är att det är kallt! Vindbyxor, vindjacka. Skydda ansiktet med solskyddskräm och bär glasögon, keps eller mössa. Vantar är också skönt att ha med sig.Ska man hika ett par timmar så är vatten och lite matsäck ett måste! Viktigast är dock vatten.

Summa summarum om Teide nationalpark. Ett absolut måste! Orkar ni inte vandra i berg så vandra i nationalparken eller om ni har tur så kanske linbanan går…

OBS! ALLA FOTON COPYRIGHT ANN MALMBORG (JAG) Mitt vattenmärke försvann visst :/

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *