.RECEPT & MAT,  bakning

VANILJBULLAR MED FLÄDERCURD

Här kommer ett recept på ett par riktigt smarriga bullar! Har legat på vänt i min receptsamling hela sommaren och innan Greklandsresan svängde jag ihop dessa. De gick åt i ett nafs! Fläderblomssaften har du kanske redan gjort i början av sommaren eller så köper du färdig! Receptet hittade jag i Coops mattidning mersmak.

VANILJBULLAR MED FLÄDERCURD

Bulldeg

ca 30 stycken

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1.75 dl strösocker (ca 150 g)
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 tsk salt
14 dl vetemjöl special (ca 840 g)
ägg
150 g smör, rumsvarmt

Flädercurd

1.5 dl koncentrerad fläderblomssaft
0.5 dl pressad citronsaft
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk maizena
ägg
äggulor

Vaniljfyllning

200 g smör, rumsvarmt
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk äkta vaniljpulver

Sockerlag och garnering

1 dl vatten
0.75 dl strösocker

pärlsocker

Ugnstemperatur:225º

Lös upp jästen i mjölken. Rör ner socker, kardemumma och salt. Blanda i mjöl och ägg och arbeta degen i maskin ca 7 min. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen ytterligare 7 min. Jäs degen under plastfolie 1 ½–2 timmar.

Flädercurd

Koka upp 1 dl fläderblomssaft, citronsaft, smör och socker. Ta från värmen. Rör ut Maizenan i resten av fläderblomssaften och vispa ner i kastrullen. Vispa ihop ägg och äggulor och tillsätt även dem i kastrullen. Värm upp under omrörning tills det tjocknar. Sila och häll upp i en skål eller direkt i en spritspåse. Ställ i kylen för att svalna.

Vaniljfyllning

Vispa smör, socker, vaniljsocker och vaniljpulver till jämn konsistens.

Sockerlag

Koka upp vatten och strösocker så att sockret smälter helt, låt svalna.

Kavla ut degen till två rektanglar, ca 30 x 40 cm. Bred vaniljfyllningen på halva rektangeln och vik över andra halvan. Skär i remsor, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna och rulla ihop till snurror. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 225°. Spritsa eller klicka flädercurd mitt på varje bulle. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Strö över pärlsocker.

VANILJBULLAR MED FLÄDERCURD

VANILJBULLAR MED FLÄDERCURD

Gör nu dessa godingar och bjud familjen på ♥

Share Button
2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *