.RECEPT & MAT

GREKISK KEBAB MED TZATZIKI OCH HEMBAKT TUNNBRÖD

Här kommer recept på en grekisk smakrik kebab och tzatziki. Dessutom ett hembakt mjukt tunnbröd att servera härligheten i. Detta måste du göra i helgen! Receptet på tunnbrödet kommer från Zeinas kitchen.

Mjukt tunnbröd 

6 st stora Tunnbröd
2,5 dl ljummet mjölk
3 msk smält smör
6-7 dl vetemjöl
1/4 färsk jäst
1 tsk salt
1 tsk socker

Smält smör och tillsätt mjölken som du ljummar till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös upp med smörmjölken. Tillsätt mjöl, salt och socker. Bearbeta i maskin i ca 5 minuter. Viktigt att den är lite lös.

Täck med bakhandduk och låt jäsa i ca 1 timme.

Dela degen i 6 delar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i 15 min.

Hetta upp stekpannan på högsta värmen. Kavla ut en boll till ca 20-25 cm i diameter. De ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma stekpannan (utan olja) och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg. Stek inte för länge, det räcker med ca 1 min på varje sida.

Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt. Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra, se till att de alltid är övertäckta. Brödet är allra godast nygräddat, servera dem gärna varma.

Tzatziki

1 gurka
4-5 vitlöksklyftor
4 dl grekisk yoghurt
salt & vitpeppar
olivolja

Riv gurkan och lägg i ett durkslag, strö över salt och låt vattna ur en stund. Krama ur all vätska och blanda med yoghurt och smaksätt med salt och peppar. Ringla över lite olivolja och strö över ev. lite kryddor (för utseendet)

GREKISK KEBAB MED TZATZIKI OCH HEMBAKT TUNNBRÖD

Kebabspett

8 stycken

1 kg nötfärs
1 ägg
4 msk örter provacale
4 msk paprikapulver
1 msk vitpeppar
2 msk spiskummin
1 msk salt
färsk hackad persilja

Blanda samman alla ingredienser. Forma avlånga köttrullar runt grillpinnar och lägg på ungsäker plåt som du ringlat lite olivolja på. Grilla i ugn i 250 grader med grillfunktion i ca 15 minuter mitt i ugnen. Det går snabbt så passa så att de inte blir torra.

GREKISK KEBAB MED TZATZIKI OCH HEMBAKT TUNNBRÖD

GREKISK KEBAB MED TZATZIKI OCH HEMBAKT TUNNBRÖD

Jag serverade med sallad och paprika. Så himla gott!

Share Button
0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *