Grekland,  Meteora,  RESOR & SEMESTER

METEORA GREKLAND

Meteora blev den plats som fick bli vår huvudattraktion när vi skulle bege oss till Grekland. Hade kikat på foton hemma och läst om det och det verkade helt fantastiskt! Och vad ska jag säga? Bilder på Google ljög! Meteora var mycket mer och så galet vackert att det måste upplevas! Tog så oerhört mycket fotografier och har försökt att sålla och välja ut de jag visar i detta inlägg om Meteora.

Är ni på Greklands fastland MÅSTE ni komma hit, precis som typ alla gör! Mycket folk får man förbereda sig på men så värt det, detta världsarv som ingår i Unesco sedan 1988.

METEORA GREKLAND

Meteora har bestått i hela 24 kloster men i dagsläget finns 15 kvar. Av de 15 kloster som är kvar är hela sex stycken  Alla balanserande högt högt uppe på varsina klippformationer av sandsten 300-600 meter ovanför Peneasdalen.. Det är så mäktigt och historien om hur allt började är magisk. Vägar och trappor upp till klostren saknades helt, vilket gjorde att såväl människor och material samt mat antingen hissades upp eller kom upp via stegar. I början av 1900-talet anlades vägar och trappor så att klostren blev lättillgängliga.

Vår resa tog nästan tre timmar enkel resa. På motorvägen får man köra 130 km/h. Bra uppmaning! På vissa skyltar stod det, Kör sakta! Kom fram levande!

Vi passerade tre tullar på väg mot Meteora. Avgiften varierar och det är bra att ha en liten portmonnä med småslantar med sig.

Saint Nicolas klostret.

Sandstensberget är från början bildat av sten, sand och lera från vatten på väg ner i Egeiska havet. Berget splittrades med tiden och jordskalv, vind och regn skulpterade fram de höga klipporna.

METEORA GREKLAND

METEORA GREKLAND

Man tror att eremiter och asketer började bosätta sig i grottor och enkla hyddor i området på 1000-talet. Mot slutet av 1100-talet byggdes en liten kyrka vid foten av en av klipporna där munkarna bosatt sig. Under det oroliga 1300-talet, i samband med turkarnas expansion, sökte sig munkar från klostren i öster, i Athos, till det mer oåtkomliga Meteora i centrala/norra Grekland. Det första klostret bygges omkring 1340 av munken Athanasios på en klippa han kallade Megalo Meteoron (Stora Meteoron) och detta kloster gav sedan namn åt hela området. Kloster efter kloster byggdes sedan under i det närmaste omöjliga förhållanden fram till slutet av 1500-talet. Klosterlivet fortsatte att blomstra fram till 1600-talet

METEORA GREKLAND

Att få fira sin 21 bröllopsdag här uppe! M a g i s k t!

METEORA GREKLAND

METEORA GREKLAND

Varlaam Klostret.

Vi besökte tre kloster. Det första längst ned på väg upp och sedan ett nästan högst upp och till sist detta magnifika dit ALLA vill till.

Stora Meteoron är det mest välkända och största klostret i världsarvet Meteora och grundades omkring 1340 av Sankt Athanasios Meteorites, en lärd munk från berget Athos. Athanasios besteg enligt legenden den högsta toppen som han gav namnet “Megalo Meteoro”.

Runtomkring ruvar dessa fantastiska klosterbyggnader på bergsklipporna.

Outfit för dagen. Omlottkjol fanns att låna men jag hade tagit med en skjorta för att täcka axlarna.

Underbar dag i fantastisk miljö!

 

Källa: Wikipedia & mig själv

Share Button
5

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *