Acheron,  Grekland,  RESOR & SEMESTER

ACHERON FLOD GREKLAND

ACHERON FLOD GREKLAND

Från Ammoudia till floden Acheron tog det ca 30 minuter. Fin natur och slingrig väg bitvis gör resan snabb. Väl framme så möttes vi av turister i massor! Detta är en välbesökt och populär plats under sommarmånaderna. Ett dopp i detta iskalla 10 grader kristallklara vatten sägs det att man äro odödlig. Jag njöt av det kalla vattnet.

Acheron är en 58 kilometer lång flod i södra Epirus i nordvästra Grekland. Den mynnar i Joniska havet i byn Ammoudia.

Gates of Hades, Portalen till dödsriket, finns här på floden och legenden berättar om att de döda färdades just på denna mytomspunna flod. Själarna färdades i båt mot Hades rike.

I grekisk mytologi kallas Acheron “suckarnas flod”, en gränsflod till Hades. Den beskrivs som dyster och sorglig med grumligt och bittert vatten. Legenden berättar att Acheron som var son till Helios, solen, och Gaia, jorden, gav vatten till titanerna att läska sig med under deras strid med gudarna. Därför förvandlades han av Zeus till en smutsig flod och förvisades till underjorden. Förutom Acheron finns gränsfloderna Styx, Phlegeton och Cocytus. Andra viktiga floder i Hades är Lethe (glömskans flod) och Eridanos.

ACHERON FLOD GREKLAND

Vi kikade runt först en stund på de saker som fanns att göra. Rida på häst i floden och åka flotte nedför floden. Mycket folk men vi hittade en plats precis när ett sällskap lämnade så att vi fick en riktigt fin vy och vattennära lunch.

ACHERON FLOD GREKLAND

Friterad kyckling i krämig grönsaksröra och pommes. (och så lite ris så klart). Gott!

Sonen valde kycklingspett, tyvärr tvärtorra.

Min fiffiga väska till mobil var grymt bra vid alla simturer.

I början där man började gå upp i floden som ligger en promenad genom skogen på stig så var det knökfullt med folk! Fort bort härifrån, ogillar massor av folksamlingar.

ACHERON FLOD GREKLAND

ACHERON FLOD GREKLAND

Blev lugnar och inte så många barn när vi kommit upp en bit i floden.

Så vackert!

Tyvärr så var det nu så att någon i vårt sällskap, minns inte vem som envisades med att ta med sig en ryggsäck. Varför? Jo för att lägga kläderna vi tog av oss i. Vi klarade första etappen av simning över djupt vatten genom att kasta ryggsäcken. Men vid andra etappen var det betydligare längre så vi beslöt oss för att jag och sonen skulle kika och mannen fick stanna och värma sig i solen.

Vi simmande och vadade och vadade. Skulle vi aldrig komma fram till vattenfallet som var vårt må denna dag. Tiden gick och vi frågade en man vi mötte på väg ned om hur länge det var till vattenfallet. 30 minuter. 30 MINUTER! Det skulle innebar en timme plus den kvarten vi redan varit iväg. Vi tog ett demokratiskt beslut om att vända om tillbaka till Niklas.  Det fanns inget mobilnät heller så vi kunde ringa varandra. Sagt och gjort tillbaka det bar.

 

ACHERON FLOD GREKLAND

ACHERON FLOD GREKLAND

Summa summarum: Själva platsen och floden är MAGISK! Klipporna som sluter sig om den iskalla floden och det blågröna vattnet är perfekt en het dag i Grekland. Ta inte med någonting förutom en vattentät mobil/kamera, du kommer att vilja föreviga din stund här i floden.

På vissa ställen är det djupt och man måste simma. Badskor som jag nämnt ovan gör promenaden över alla stenar och klippor mycket skönare.

Det ÄR mycket folk och jippon runt omkring med ta det lugnt och bestäm vad du vill göra så blir det en väldigt rolig och äventyrlig dag.

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *