.RECEPT & MATbakningdessert

GALETTE MED ÄPPLE OCH MANDELKRÄM

Här kommer ett riktigt smarrigt recept på äppelpaj upphöjt X tre genom roten typ! Jag menar känslan när man äter den och SER den vackra skapelsen. Lyx, lyx, lyx. Svår är den inte att göra så denna måste ni göra till helgen!

Kikar inte så mycket på vanlig tv som ni vet, serieknarkare som man är som som många andra med mig. MEN, Timjan, tupp och tårta! Vilken härlig serie med massor av mat och baktips! Leila var gäst i ett program och gjorde denna galette med äpplen. Såg så himla god ut så att jag svängde ihop den en fredag och bjöd familia på. Såååååå god! Jag tog bort plommon och rom från originalreceptet dock.

GALETTE MED ÄPPLE OCH MANDELKRÄM

Galette med äppel & mandelkräm

Pâte Sucrée -pajdeg
100 g kallt smör
3¼ dl vetemjöl
1 knivsudd bakpulver
1¼ dl strösocker
1 ägg

Mandelkräm
250 g mandelmassa
50 g smör
1 ägg
½ dl vetemjöl

Fyllning
6-8 äpplen
50 g kallt smör
3 msk råsocker
1 msk malen kanel

smör, råsocker & kanel till topping

Nyp samman kallt smör, mjöl, bakpulver och strösocker. Tillsätt ägget och knåda så att degen precis går ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.

Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper och vik upp kanten på degen med cirka 2 cm.

Gör mandelkrämen, riv mandelmassan och smält smöret och rör ihop tillsammans med ägg och mjöl tills krämen är slät. Bred mandelkrämen på botten.

Dela, kärna ur och skiva äpplen och lägg dem snyggt på mandelkrämen.

Hyvlat smör som du lägger på äpplena och avsluta med råsocker och kanel. (Jag glömde kanelen). Grädda äppelgaletten i mitten av ugnen cirka 50 minuter i 175 grader.

GALETTE MED ÄPPLE OCH MANDELKRÄM
GALETTE MED ÄPPLE OCH MANDELKRÄM

GALETTE MED ÄPPLE OCH MANDELKRÄM
GALETTE MED ÄPPLE OCH MANDELKRÄM
GALETTE MED ÄPPLE OCH MANDELKRÄM

Vid servering pudra över florsocker och avnjut tillsammans med en god vaniljsås. Köpt eller hemmagjord du bestämmer.

 

3