.RECEPT & MAT,  bakning,  dessert,  JULEN,  MAT & BAK

PEPPARKAKSCHEESECAKE

Imorgon är det bara en vecka kvar till julafton! Tiden bara susar förbi och jag ska försöka ge er lite goda tips dagarna fram till jul, det brukar vara poppis. Denna cheesecake har två olika smaker i fyllningen och inte alls svår att göra, cheesecake är lätt att göra.

Pepparkascheesecake
Sätt ugnen på 175°C.
Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.

Ca 20 pepparkakor
100 g smör

Fyllning

4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 äggulor + 1 äggvita
1 3/4 dl strösocker
200 g Philadelphiaost
3 tsk pepparkakskrydda
2 tsk kakaopulver
1/2 apelsin, rivet skal & saft

Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Vispa upp grädden och sätt in den i kylen.
Vispa äggulor, socker och ­Philadelphiaost tills det blir ljust och fluffigt. Dela upp smeten i två skålar.
Tillsätt pepparkakskryddan och kakaopulver i den ena. I den andra skålen tillsätt saft och rivet skal från en 1/2 apelsin.

Vispa upp äggvitan i en separat skål.
Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält i en kastrull eller i mikron. Vispa hastigt ner gelatinet i de smaksatta blandningarna, hälften i varje. Vänd i grädden och äggvitan, hälften i varje skål. Vispa så att det blir jämnt.

Häll sedan pepparkakssmeten i formen. Häll därefter försiktigt på apelsinsmeten. Låt stå i frysen i minst 2 timmar.

Garnera med pepparkakor, bär och apelsiner eller vad du har på lager.

PEPPARKAKSCHEESECAKE

Share Button
2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *