.RECEPT & MAT,  kött

CHILI MED KÖTTFÄRS

En het chili en kall vinterdag är väl en riktigt god idé? Nu har vi inte så kallt utan det är mer vårväder här i Roslagen. Vi toppade alla träd i helgen och vi sa att vilken tur vi har med vädret. Lite blåsigt men ändå snöfritt och perfekt att avverka.

Ingen kan med säkerhet säga var maträtten för första gången tillagades. USA-delstaterna Texas, New Mexico och Arizona gör alla anspråk på att vara ursprungsområden. Att Mexiko influerar hör man från namnet chili con carne Chili som i pepparfrukten “con” med och “carne” som är spanska ordet för kött.

Det finns hur många recept och varianter på en chili men här kommer mitt bidrag som influeras lite av olika recept men landade i min egna tolkning nedan. Mustig, het och så jäkla gott med kakao i!

CHILI MED KÖTTFÄRS

Chili med köttfärs

1 kg nötfärs
3 morötter
3 palsternackor
3-4 klyftor schalottenlök
1 pkt krossade tomater
inlagd chili/jalapeño
1 tsk sambal oelek
1 pkt svarta bönor
2 tärningar oxbuljong
5 dl vatten
2 tsk spiskummin
1 tsk vitpeppar
1 msk paprika
2 msk kakao
2 msk honung
1 tsk salt

Skala morötter och palsternackorna och skär i slanta upp. Skala lökarna och fräs i smör en stund. Tillsätt rotfrukterna och fräs en stund.

Stek köttfärsen salta och peppra.

Häll över köttfärsen tillsammans med rotfrukterna och löken. Tillsätt spiskummin, paprika, salt, hackad chili/jalapeño, sambal oelek, krossade tomater, buljongtärningarna, vatten, kakao och honung.

Låt allt småputtra i 35-40 minuter. Smaka av med salt om det behövs.  Skölj de svarta bönorna ordentligt och rör ned tills de är varma.

Servera med ris.

CHILI MED KÖTTFÄRS

CHILI MED KÖTTFÄRS

Sugen på fler kakaorätter? HÄR hittar du en riktig god en! Gör nu denna goda rätt och bjud in familjen eller varför inte ett gäng med vänner och fira januari som är väl värd att salutera. Nytt decennium, nytt år massor av god anledningar finns det att ses över en skål med en riktig het chili en dag i januari. Varför vänta, livet står inte still.

Fridens ♥

 

 

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *