.RECEPT & MAT,  vegetariskt

DHAL INDISK LINSGRYTA MED NAANBRÖD

Dhal och Naan indiskt så det förslår blev veckans och årets första vegetariska rätt. Vilken hit! Maken blev alldeles till sig. Förra året när vi var på DENNA restaurang (Casa Pedro) på Teneriffa käkade vi en linsgryta som maken glufsade i sig.

Efter att linserna de röda stått till sig i skafferiet ett par månader med just tanken på en liknade veggorätt så gjorde jag denna indiska dhal. Jisses så gott och smakrikt! Gjorde naanbröd till i stekpannan och riset jag kompade med behövdes inte alls! Så himla gott.

Vill du servera med naan så börjar du att sätta degen.

Naanbröd

1 pkt jäst (50g)
1 msk socker
2½ dl vatten
4 msk yogurt
2 tsk salt
8 dl vetemjöl

till pensling (kan uteslutas)
smör & 1 vitlöksklyfta

Smula jästen med socker i en bunke. Häll över det ljumma vattnet och yoghurt
Sikta mjöl och salt. Arbeta i maskin i cirka 15 minuter. Degen ska vara mycket mjuk men inte klibba för mycket.
Låt degen jäsa i en timme.
Dela degen i 12 bitar, forma bullar och platta/kavla till en oval form.

Stek i en uppvärmd stekpanna (utan olja) cirka 1 minut på varje sida. Lägg i ugn i 100 grader för värmehållning medan du gör alla bröd klara.

Smält smöret och pressa vitlöken i det Pensla naanbröd med vitlökssmör.

Dhal indisk linsgryta

4 port ris eller annat gryn
1 gul lök
5 potatisar
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
2 msk tomatpuré
400 ml kokosmjölk
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl torkade röda linser
1 tsk sambal oelek
salt & peppar

Skala och tärna potatisen.
Skala och hacka löken och vitlök och  fräs  i en gryta. tillsätt curry och tomatpuré och potatisen och fräs ytterligare någon minut.
Rör i kokosmjölk, vatten, smulad buljongtärning och sambal oelek, låt koka till potatisen nästan är mjuka, tillsätt de röda linserna och låt koka ytterligare i 10-15 minuter eller enligt anvisningen på linsförpackningen. Smaka av med salt och peppar.
Servera bums med ris (om man vill) och ljummet naanbröd. Nomnom!

DHAL INDISK LINSGRYTA MED NAANBRÖD

DHAL INDISK LINSGRYTA MED NAANBRÖD

DHAL INDISK LINSGRYTA MED NAANBRÖD

Inte så färgglatt men himla smakrikt, vill man ha lite färg och en annan smak så tar man och klipper över koriander eller persilja samt addera en klick creme fraiche om man tycker att det är för starkt.

Röda linser så gott och det finns massor av godsaker att göra på dessa. Blir att leta fler recept till kommande vegetariska middagar med familjen som faktiskt äter det glatt och med god aptit.

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *