.RECEPT & MAT,  kött,  paj,  potatisrätter,  rester

SHEPARDS PIE , FÅRAHERDENS PAJ, KÖTTFÄRSPAJ MED POTATISMOS

Här kommer ett recept på en variant på min köttfärsgratäng med potatismos som jag åt typ jämnt när jag var gravid med min förstfödda. Kunde ställa mig och laga detta sent på kvällen efter middag hade intagits. En riktig cravingsmaträtt. På senare år så fick jag höra att denna finns redan och kallas för Shepards pie! Finns lite olika varianter och i den ursprungliga varianten steka man inte köttfärsen innan utan allt tillagades tillsammans i ugnen.

Rätten härstammar från Skottland och på svenska blir det “fåraherdens paj” och denna var en resträtt där man tog vara på det som blev över helt enkelt. Kött som man bakade över med potatis. Precis som jag gjorde när jag gjorde mos till en annan rätt dagen innan. Mellan köttfärsen och potatismosen har jag ett rejält lager med riven ost som gör denna rätt magiskt god.

Shepards pie
Räcker till en normalstor form samt en mindre.

ca 600 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fpk krossade tomater
1 burk tomatsås från färdigpizza
salt, peppar och parikapulver
3 dl ost
potatismos. Min hade stelnat till sedan dagen innan så jag rörde ner mjölk så att den blev spritsbar.

Hacka lök och vitlök och bryn på. Tillsätt köttfärsen och bryn. Häll i tomatkross och krydda, smaka av.

Lägg köttfärsen i en hög i mitten av formen. lägg på massor av ost. Spritsa potatismosen över. Grädda i 205 grader i ca 20-25 minuter till mosen fått fin färg.

Njut tillsammans med grovrivna morötter.

SHEPARDS PIE , FÅRAHERDENS PAJ, KÖTTFÄRSPAJ MED POTATISMOS SHEPARDS PIE , FÅRAHERDENS PAJ, KÖTTFÄRSPAJ MED POTATISMOS SHEPARDS PIE , FÅRAHERDENS PAJ, KÖTTFÄRSPAJ MED POTATISMOS

Riktigt god med mycket ost. Nomnom!

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *