Arx,  Ladonien,  Nimis,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Nimis, Arx & Ladonien

Från Kullabergs fyr for vi sedan ner till Kockenhus för att bege oss mot Lars Vilks Ladoniens nation med konstverk Nimis och Arx.

Till en början höll vi oss på leden sedan så blev det offfroad och vi hikade och klättrade stundvis oss fram. Inget att rekommendera för de otränade, barn eller äldre. Mycket löv som gled här så går ni längst med berget, ta det lugnt!

Vackert så det förslår.

Och för oss äventyrare en adrenalinkick.

Nimis, Arx & Ladonien

Äntligen framme !

Nimis

Nimis, vilket är latin och betyder “för mycket”, är ett skulpturalt konstverk av Vilks. Verket påbörjades 1980 och är byggt av drivved och spillved i Kullabergs naturreservat. Eftersom verket är placerat i oländig terräng blev inte myndigheterna medvetna om dess existens förrän 1982 och beslutade då att verket skulle rivas. Detta blev startpunkten för en lång rättslig process som Vilks inkorporerade i sin konstnärliga praktik och processen kom på så sätt att bli en del av verket.

Det fysiska verket växte och mätte efter några år över 100 meter på längden och vissa av konstruktionens torn sträcker sig 25 meter upp i luften.

Nimis, Arx & Ladonien Nimis, Arx & Ladonien Nimis, Arx & Ladonien Nimis, Arx & Ladonien Nimis, Arx & Ladonien Nimis, Arx & Ladonien

Arx

Arx, vilket är latin och betyder “fäste”, är en skulptur som också är byggd i Kullabergs naturreservat. Skulpturen består av 150 ton sten och betong och bygget påbörjades 1991.

Stenarna är markerade med sidnummer och bildar den så kallade boken Arx : en bok om det outsägliga, vilken fått numret ISBN 91-88248-47-X och finns katalogiserad i bibliotekskatalogen Libris 7770011. Boken har 352 “sidor” och gavs ut på förlaget Nya Doxa 1993. Eftersom Arx är byggd i ett naturreservat, och dessutom utan bygglov, dömdes Vilks av tingsrätten 1994 till 100 dagsböter à 100 kronor. Verket har skadats flera gånger av folk som försökt riva det med hjälp av släggor.

Nimis, Arx & Ladonien

Ladonien

Ett mycket trevligt och intressant besök i Ladonien, som Vilks utropade denna plats till självständig stat 1996. En nation som har egen flagga, nationalsånger och 15000 “invånare”(inte bofasta utan nomader som vallfärdar hit). Ladonien är en Remoni, en republikansk monarki som har både en drottning, ministrar och president.

 Ladonien har även inspirerat till bergslöpartävlingen Ladonia Mountain Trophy som var en välkänd attraktion under 10 års tid. Det sista loppet genomfördes 10 juli 2010.

En fantastisk dag på alla sätt och vis. Underbar miljö och roligt att få se Ladonien och dess konstverk och lära sig mer om detta i mina ögon kulturavrv. Helt klart värt ett besök.

 

 

Roadtrip Skåne del 13,  4567 , 8, 91011121314,  16

 

Källa:Wikipedia

Share Button
1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *