.RECEPT & MAT,  kött,  matminnen,  potatisrätter

Mamma Anns köttfärsgryta

Det är väldigt ofta jag tänker på recept eller maträtter som är min mammas, som var signifikant för henne. Hon lagar inte längre mat och har inte gjort det på många år. Så i min egna skattbok av recept samlar jag ihop dem en och en. Vissa har tillagas och några väntas på att få tillagas. Mamma höftade precis som jag alltid! Jag älskade att titta igenom alla receptsamlingar hon hade. Ni som är lite äldre ler säkert när jag säger att de är i större kortförmat i plastlåda. Kunde sitta i timtal och bläddra och fascineras av alla vackra rätter. Sedan satte jag fart och bland grytorna stod lilla Ann på en stol och skapade mat. Min familj åt tålmodigt alla rätter jag skapade. Allt från skink & ostfyllda fluffiga petit choux till misslyckade fula kladdiga chokladkaka med misslyckade julfigurer som skulle serveras till hela släkten en jul.

Om mina barn skulle googla skulle de inte söka på “gulasch” utan “mamma Anns köttfärsgryta” om receptet i detta inlägg.

Så här kommer det på en höft såklart. Till mina barn ♥

Mamma Anns köttfärsgryta

Ett gäng med potatisar
ett par morötter
1 kg köttfärs (nöt)
1-15 dl vatten späds i under tillagning
1 fpk/ burk tomatkross
2 solovitlökar
2 gula lökar
2 paprikor valfri färg
2 köttbuljongtärningar 
curry efter tycke och smak OBS! Detta är smakbäraren! 
salt & peppar

Topping
1 chili (till servering om man vill)
creme fraiche
persilja

Skala potatis och morötter. Tärna och stek på i lite smör tillsammans med curryn. Stek i annan panna köttfärsen. Stek skivad vitlök och lökar i stora bitar tills de får lite färg. I en stor gryta eller två (jag använder två till detta storkok). I grytan lägg ner köttfärs, rotfrukter och löken. Tillsätt 1 liter vatten, tomatkross, buljongtärningar och låt småkoka i ca 20 minuter innan du tillsätter paprika i bitar och smakar av med mer curry, salt & peppar. Tillsätt även mer vatten om det behövs.

Servera med nystekt plattbröd (typ minitortilla)  i panna utan smör. Passa noga, de bränns fort. Lägg upp i skål och toppa med creme fraiche, färsk chili (om du gillar hetta) och persilja.

Det här är min matkärlek ♥ 

Vilken är din?

 

Share Button
2

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *