HUSBIL,  Kalmar,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Kalmar

Kalmar!

Vilken vacker stad! Nära till allt och staden som har allt också. Massor av trevliga butiker, restauranger, caféer och vackra platser att besöka.

Kalmar är Smålands tredje största tätort efter Jönköping och Växjö. Residensstad i Kalmar län.

Bildbomb! 

Kvarnholmen
Stortorget Kalmar

Stortorget. Det anlades under 1600-talet och blev centrum för religiöst liv med Kalmar domkyrka, rättsskipning, undervisning, handel och kommunal administration. Här var det faktiskt väldigt lugnt. Vackra byggnader men inget liv eller rörelse.

Kalmar

Kalmar domkyrka. Mäktig och vacker, ”Sveriges mest kärleksfulla barockbyggnad” – så har den kallats, Kalmar domkyrka, ritad av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Det tog 43 år att bygga den, och den invigdes 1682, innan den var riktigt färdig. 

Rådhuset är ett holländskt barockhus precis som andra hus i Kalmar. Huset blev färdigbyggt 1690. Man kan gifta sig borgligt här.

Kattrumpa

Kattrumpa är en stadsdel som utgör den östra och avsmalnande delen av Kvarnholmen i Kalmar. Namnet har oklart ursprung. Namnet kan syfta på den gamla fortifikationstermen ”katt” som betydde att det fanns en förhöjning i försvarsvallen. Rumpa i ortsnamn används för ett område som ligger längst bort eller ytterst.

Kalmar

Så många vackra fina söta hus på Kvarnholmen och kvarter “kattrumpa”.

Kalmar

 

 

Kalmar

Vilka fantastiska hus!

Västerport

Uppe på Teatervallen där sommarteater ges, kan man skänka en slant.

Ser ni hur detta hus lutar?

Tripp trapp trull husen

Kända från många olika reklamfoton och filmer. Främst när det gäller husfärg.

Lusthus och blomster nere vid hamnen.

Share Button
2

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *