PEPPARKAKSKLADDKAKA OCH LINGONGLASS
Denna ljuvliga kladdiga kaka gjorde jag i helgen, filurade ut att lingonglass måste det vara till och sagt och gjort så skapade jag min egna pepparkakskladdkaka med både farin och honung och med en lingonglass gjorda på lingon som plockades i höstas.
Nöjd.
Du behöver
3 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl farinsocker
2 3/4 dl vetemjöl
3/4 dl kakaopulver
3 tsk pepparkakskrydda (Santa Maria)
1 krm salt
100 g smör
1 msk honung
Gör så här
Vispa ägg med strösocker och farin till det är fluffigt. Blanda ihop de övriga torra ingredienserna i en bunke och banda ihop med det smälta, avsvalnade smöret samt honungen.
Rör till en jämn smet och häll i en bröad form med löstagbara kanter i 175° C i ca 20 minuter. Kan variera från ugn till ugn. Kakan ska vara kladdig i mitten.
Lingonglass
Du behöver
En sats av grundglass
ca 1½ dl lingon
socker
glassmaskin
Gör så här
Gör grundglassen enligt beskrivning. Koka försiktigt ned frysta lingon med önskad mängd socker och låt svalna.
Efter halva tiden i glassmaskinen med grundglassen tillsätter du lingonen. Efter ca 1 timme är glassen klar, skopa upp i en bunke och förvara i frysen tills det är dags för servering.
Servera kakan kladdig med uppskopad lingonglass och lite rårörda lingon (som du plockade i somras ;) ).