HUSBIL,  RESOR & SEMESTER

Sundbyholm

On the road again….

Sundbyholms gästhamn ställplats


Drop in och kan inte förbokas. Man betalar hos Hamncaféet som ligger en liten bit bort.
Där serveras även mat och fika. Mer om detta längre ner i inlägget.
250 kronor dygnet med el.
Servicehus vid hamncaféet med dusch, bastu, toaletter och enklare diskställ utomhus. Helt ok.

Vi kom tidigt och tog plats 6 som ligger längst ut på en sida. Här är det helt fritt på ena sidan med ett grönområde. Många människor och hundar som passerar men inget problem.

Sundbyholm

                  

Komma fram korv och öl/bubbel är sen gammalt.

 
Sundbyholms slott (är man inte intresserad av slottets historia, fortsätt scrolla)


Trakten var bebodd redan under forntid som den kända runhällen Sigurdsristningen en knapp kilometer sydost om slottet vittnar om. Sundbyholms klostergods ägdes under medeltiden av Eskilstuna johanniterkloster. Efter reformationen 1527 indrogs egendomen till kronan och blev kungsgård. Riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm fick egendomen i donation 1597 av sin far hertig Karl, sedermera Karl IX. 1615 fick Gyllenhielms nyblivna hustru Kristina Ribbing Sundbyholm i morgongåva.

Hertighuset

Till en början uppfördes endast ”Hertighuset” som var en mindre stenbyggnad vilken på grund av Gyllenhielms tolv år långa fångenskap i Polen fungerade som mangård för det stora godset. Efter återkomsten till Sverige lät han påbörja en mera ståndsmässig byggnad som stod i stort sett färdig 1648. Årtalet pryder nordöstra portalen. Två år senare avled Gyllenhielm och hans änka Kristina Ribbing flyttade då till Sundbyholm.
Eftersom Gyllenhielm saknade arvingar, övergick slottet i rikskattemästaren Seved Bååts ägo. Under 1670-talet, då sonen Carl Gabriel Bååt var ägare, moderniserades slott och park efter ritningar av arkitekt Mathias Spihler. Vid det tillfället höjdes huset med en tredje våning. 

Det brinner

Från 1699 drevs godset av en mängd olika arrendatorer under kronan. Slottet skadades svårt i en häftig brand på julaftonen 1774. Förmodligen hade det nytjärade spåntaket antänds av gnistor från en av skorstenarna. Gården var då kungsgård under kronans ägo och arrenderades av kapten Adam Jakob von Schoting (1731–1777). All brännbar inredning förstördes och en del innermurar störtade samman. Man bestämde att huset skulle återuppbyggas men nu med två våningar. 

En av de allra mest betydelsefulla personerna för Sundbyholm var arrendatorn kapten Gustaf August Coyet (1809–1893). Han förbättrade egendomen i stor utsträckning och utökade den odlade jorden med mer än 100 hektar, samt anlade plantager, parker och alléer. Efter honom övertogs arrendet av dottern Julia.

Herrgården uppförs

År 1819 övertogs Sundbyholm av friherre Salomon Löfvenskiöld, som året därpå lät uppföra en herrgårdsliknande byggnad öster om det till magasin förvanskade slottet. Herrgården byggdes i klassisk stil i två våningar. Huvudingången inramas av fyra kolonner i dorisk förenklad stil som bär upp en altan. Taket utfördes som valmat sadeltak. Byggnadens fasader är putsade och smyckade med lister och rusticerade hörnkedjor i puts.

Det gamla slottet med sina till små gluggar igenmurade fönster stod orört under lång tid. I det skicket återgav prins Eugen 1893 huset på sin kända målning ”Det gamla slottet”. Han befann sig då med en målarkoloni i närheten och sin tillfälliga ateljé hade prinsen i herrgårdsbyggnaden.

Restauration

Mellan 1699 och 1939 ägdes Sundbyholm av kronan och hade 18 arrendatorer. År 1939 förvärvades egendomen av Eskilstuna stad. Efter en byggnadshistorisk undersöknings började 1952 slottet restaureras. Fönsteröppningarna återställdes och slottets båda kalksetsportaler reparerades. Man beslöt att inrätta en konferensanläggning, där undre våningen upptas av kök, matsal och ekonomilokaler och övre våningen inhyser en stor konferenssal och flera mindre samtalsrum. Källarvåningen är intakt från 1600-talet och gav plats åt restaurang och klubbrum.

Prins Eugen

För ombyggnaden svarade arkitekt Sven Tynelius och trädgården restaurerades efter ritningar av landskapsarkitekten Walter Bauer.  I slottsparken märks skulpturen Maj i brons, skapad av Emil Näsvall och rest 1951 samt Prinsen i brons skapad av Sven Lundqvist och rest 2003. Verket föreställer Prins Eugen med sitt staffli i färd att måla sitt kända verk Det gamla slottet.

I dag drivs verksamheten med hotell- och konferensanläggning av det privata Sundbyholms slott AB. Företaget äger samtliga byggnader förutom slottsbyggnaden, som fortfarande innehas av Eskilstuna kommun.I

Inget boende på slottet bara frukostrestaurang, restaurang och festvåning.

Inspelningsplats för

Bonde söker fru (2006-2016)
Sverigequizen (2014)
Ensam mamma söker (2013)
X Factor (2012)
Välkommen hem (2010)

Sundbyholm Sundbyholm

Herrgården

Här hittar men de lyxigaste sviterna.

Men det lyxigaste av alla i vår egna husbil såklart! Hehe.

 

Här hade Kebbe det riktigt gött. Vi tar ut hand specialsydda madrass som även fungerar som åk och sovdyna, så låg han skönt ute. Viktigt för en Irländsk varghund eftersom de är så pass tunga.

 

Skönt att sova inne på golvet i köket också…

Frukostvatten


Dag 2

Vaknade till strålande sol och vi bestämde oss för en liten morgon upptäcktsfärd.

Gyllenhielmska leden

Vi vandrade en kortare bit på Gyllenhielmska leden. Hela Sörmland är ett fantastiskt ställe att vandra på. 100 mil sammanslagen vandring finns det. Läs mer HÄR om vandring i Sörmland.

 

Sundbyholm

 

Sigurdsristningen

 

Sigurdsristningen består av en stor runhäll på Ramsundsberget, en berghäll nära Sundbyholm, mellan Jäders och Sundby socknar i Eskilstuna kommun, Södermanlands län. Att den kallas Sigurdsristningen beror på att bildmotivet har hämtats ur sagan om Sigurd Fafnesbane, något som också förekommer i en del andra ristningar i Norden och i England.

Ristningen begränsas upptill av två djur med drakhuvuden vända utåt, sammanbundna vid svansarna i bildens mitt, utan runor. Djuret nedan, som innehåller skriftens alla runor, delar sitt huvud med draken ovanför, medan kopplet är öppet vid dess egen svans på motivets motsatta sida.

Berättelsen är mycket grym – hela släkten, över 20 personer, dödar varandra och endast Gudrun, dotter till Gjukungarnas konung och Sigurds maka, blir kvar.

Stenens inskrift finns i den nedre drakslingan:

siriþR kiarþi bur þosi muþiR alriks tutiR urms fur salu hulmkirs faþur sukruþar buata sis.

Vikingatida svenska runor används, ‘bro’ stavas ‘bor’. En ordagrann översättning lyder:

“Sigrid gjorde denna bro, Alriks moder Orms dotter, för själen Holmgers Sigröds fader hennes make.”

HÄR kan du läsa mer om Sigurdristningen.

 

 

Sundbyholm

Sundbyholm

Favoritfrunch efter lite vandring.

Stenarna vid vår ställplats var perfekt att ställa mat och vattenskålarna på.

Solen tittade fram och det blev riktigt skönt väder och jag passade på att färdigställa barnbarns nummer tvås 1-års present. En växa kofta. 

Middagsprepp. Älskar att laga mat i husbilen. Grillar vanligtvis nästan allt!

Nomnom!

Slöar på kvällen så mysigt.

   
Dag 3

Sundbyholm Sundbyholm

Årets första dopp! Äntligen! 11 grader i Mälaren. (11 maj).

 Färdig!

Hamncaféet 

Vi var så klart sugna att testa utbudet hos hamncafeét som fått många bra recensioner.

Själva Pizzan var väldigt tjock, matig i degen, så inga problem att bli mätt på den. Tyvärr hade chilimajonnäsen en rökig ton vilket inte föll mig i smaken. Hade det stått på menyn hade jag avvaktat och valt något annat. Varför inte få den à part? Var hungrig så jag tuggade i mig den iallafall men här kunde man gjort annorlunda. Den färdiga blandsalladen kunde man fått i en separat skål också. Trängdes ihop med Scrocchiarellan som kunde fått en vackrare presentation. Ett större fat med majonnäs och sallad i skålar.
Makens köttbullar serverades med oskalad potatis (ej färsk) så det är ingen hit tycker han.. 
Köttbullarna var ok.
Summa summarum Det gick att äta men inte några stående ovationer från oss. Skulle nog tagit något av bakverken som såg läckra ut eller bara en glass.

Vi tog oss en sista promenad i omgivningarna.

Sommaren 1893 vistades prins Eugen på Sundbyholm. Här tillkom målningen “Det gamla slottet” som blev en av Eugens viktigaste målningar. Verket ger uttryck för en känsla av ensamhet som prinsen kämpade med vid denna tid. 

Vandringslederna får våra högsta betyg på denna tripp.

Vacker bokallé som ännu inte hunnit slå ut i grönska.

Nedanför ligger hotellanläggningen med spa.

Och nedanför hotellet, ställplatsen.

Eurovision avslutar denna dag i mitten av maj med en liten charkbricka och bubbel.

Dag 4, en vacker promenad bland vitsipporna innan det är dags att säga tack och hej Sundbyholm!

Fina omgivningar, bra ställplats med vacker utsikt över hamnen.

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *