SAFFRANS/APELSINKAKA , JULBAK & PRE CHRISTMAS
I helgen har vi julbakat! Det tradionella stora pepparkaksbaket inleddes redan under fredagskvällen då pepparkaksdegen sattes.
Lördagens eftermiddag startade pepparkaksbaket med barnen samt att jag gjorde en långpanna med mjuk pepparkaka samt saffrans/apelsinkaka. Pepparkakan blev otrolig hög och saftig. Efter provsmak liggger de nu i bitar i säkert förvar i frysen. Det blir perfekt att ta fram och addera lite gott till sedan. Pepparkaksglass, hallonrippel, apelsinchilisalsa?
Saffrans/apelsinkakan åt vi upp igår kväll med en stor klick grädde. Recept kommer nedan!
På lördagskvällen hade vi Pre Christmas med alla barnen samlade hemmavid! Så mysigt och gott med saftigaste skinkan från Andersson & Tillman, Janssons frestelse, makens supergoda omelett, tre sorters sill, köttbullar, prinskorvar, räksallad, rödbetssallad m.m
Barnens respektive min versions av årets pepparkakshus! Barnen ägde ut mig totalt i år! ;)
Saffrans/apelsinkaka
Du behöver
200 g smör
0,5 g saffran
2 ägg
3 dl strösocker
1, 5 dl grädde
1 apelsin, saft och det rivna skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Börja med att smälta smöret samt att stöta saffranet.
Sedan vispa ägg med socker så att det blir pösigt. Tillsätt saffran, grädden, apelsinsaft och skal.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten.
Smöra och bröa en form ca 25 cm/diameter.
Saffran/apelsinkakan gräddar du i 175°C, på nedersta falsen i ca 40 minuter.
Servera med en stor klick grädde, eller hemmagjord glass, bärsås eller något man gillar.
De vackra faten är av glas med vackert mönster och har varit min mormors.
Ha en fin start på veckan! Här börjar vi att trappa upp farten och stegen blir snabbare med destination julen!