.RECEPT & MAT,  bakning,  JULEN,  MAT & BAK

SAFFRANS RIMBOBULLAR

 

Ä N T L I G E N! Fortfarande högtryck och tidsbrist och så men jag försöker vårda denna sida så gott det går… Skomakarens barn eller hur? Men jag är så glad att ni är här och kikar på mina arkiverade inlägg i väntan på nya! Det är det som är det fina med denna blogg, att den växer och växer inte bara i arkiven utan även i form av besökare!

TACK! :) Såg att jag hamnade topp 20 (sist jag kollade plats 13!) på mest länkade i kategorin hus & hem i förra veckan. Tack! Tack så kul, jag har funderat på att nästan lägga av ett tag när tiden inte räcker till, men så hittar man en stund och då hinner man förbereda flera inlägg och vips så är det som med löpningen, en favorithobby!

MUMS!

Här kommer att supersmarrigt recept på saffransbullar! Brukar försöka mig på med ett par nya varje år så här kommer det första.

Dubbelsats som vanligt brukar jag göra ;) Då blir det ca 45 st

Saffrans Rimbobullar
50 g jäst
4 dl kall mjölk
1 dl socker
1 g saffran (2 påsar)
12 dl vetemjöl
400 g rumsvarmt smör

Fyllning:
50 g smör
50 g mandelmassa
1 tsk nymalen kardemumma

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt mjölk och rör tills jästen är upplöst.
Blanda ner socker, saffran,mjöl  och skiva ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta den inte för mycket. Tricket med frasiga, wienerbrödsliknande bullar är att det finns kvar synliga smörklickar i degen.
Kavla ut degen ca 40×40 cm, på mjölat bakbord. Tag ut fyrkanter, ca 8×8 cm. (Jag brukar mäta med linjal.)
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje degbit.
Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem.
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under bakduk ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna.

Rör ihop glasyr och glasera eller pudra över florsocker innan servering. Går utmärkt att frysa (utan glasyr.)

151205_1

151205_9 151205_15 151205_16

Gör nu dessa och njut av de ofta, hela vägen fram till jul! Då ska de vara slut! :)

Tips på andra goa bullar med saffran får du här nedan.

Goda saffransbullar
Lyxiga saffransbullar
Saffransbullar med vanilj
Saffransbullar med choklad & honung
Saffransbullar med mandelmassa & rostad mandel/sesamfrön

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *