
SURDEG & BRÖD
Förra veckan satte jag en surdeg från grunden. Jag och yngsta familjemedlemmen (inte hunden) kallar den för sure Sture.
Så här gjorde jag
Dag 1 blanda ihop 1 dl grovt rågmjöl med 1 dl vatten i en större bunke. Täckte med plastfilm och handduk.
Dag 2 rör om
Dag 3 rör om
Dag 4 matade Sture med
1 l vatten ca 40 grader
1 l grovt rågmjöl
Rör ihop till en lös deg.
Dag 5
Nu är surdegen klar och jag delade upp den i 10 delar (ca 1½dl) och lägger i 9 burkar och fryser in.
Av den 10:onde degen gör jag nu surdegen.
1½ dl av surdegen (1 sats)
25 g jäst
13 dl fingerljummet vatten (37 grader)
25 g smör
1½msk sirap (jag använde baksirap)
1 msk stött kummin
13 dl grovt rågmjöl
2 l vetemjöl
Blanda ned alla ingredienser i vattnet. (spar lite till utbaket).
Arbeta degen länge i maskin tills den blir smidig.
Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
Tag upp på bakbord och knåda ordentliigt, dela i fyra delar och forma till fyra bröd.
Smörj en plåt och placera bröden i hörnen. Pensla med vatten och pudra över rågmjöl. Låt jäsa ytterligare 40 minuter.
Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Av den sista degen gör jag en ny sats deg. Då börjar man från dag 4.
Bröden jäste jättefint och blev genomgräddade perfekt! Åh! Det här är de godaste bröden du bakat sa barnen när de fick de nygräddade ljumma till kvällsfikat.
Och det är det jag alltid sagt! Det finaste man kan ge barnen går inte att köpas för pengar! Hembakat bröd och kärlek!
Tur för mig att jag har åtta sura Sture som ligger och väntar i frysen…

