.RECEPT & MAT,  grillat/tillbehör,  kött,  sås/kryddsmör

GRILLAD ENTRECOTE MED HEMMASLAGEN BEARNAISE

Det är freeeedag och inte vilken fredag som helst! Ännu ett år har lagts till min liv och jag är tacksam för att jag och mina nära och kära är vid hälsa och vi lever ett gott liv.

Vi laddar troligtvis med mängder av pasta här ikväll men kommer att göra denna rätt nedan rätt snart igen! Gjorde den för några helger sedan och den är en supergod rätt som slår det mesta i köttväg (tycker jag).

Grillad entrecote MR med friterade potatisklyftor och hemmaslagen Bearnaisesås.

Sås Bearnaise

150 g smör
1 msk schalottenlök
4 st krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 st äggulor
2 msk vatten
2 tsk torkad dragon
2 msk hackad persilja
Börja med att smälta smöret och låt svalna något. Hacka lök, mortla (eller lägg vitpepparkornen i en plastpåse och banka med en köttbankare). Häll upp vitvinsvinäger, vatten i en kastrull och tillsätt lök och de krossade vitpepparkornen och låt koka och reducera. När vattnet är borta tillsätt mer vatten och tag av från värmen och sila av. Knäck ett ägg i taget i kastrullen med vitvinsvinägervattnet över vattenbad, vispa hela tiden tills äggen tjocknar och se till att vattnet aldrig kokar (då blir det äggröra).
Tag bort kastrullen från vattenbadet så fort äggen tjocknat och ställ på kallt underlag (disktrasa är jättebra då kastrullen stannar på plats). Börja med att kolla att smöret inte är för varmt innan du häller i det försiktigt i kastrullen medan du vispar kraftigt. Såsen tjocknar nu och blir krämig. Man behöver inte tillsätta det sista smöret (det grumliga). Smaksätt bearnaisen med hackad persilja, dragon salt och peppar. Gott är att tillsätta lite lite citron.
150922_12 150922_13 150922_14

Grillad Entrecote
Börja med att fixa tillbehör, jag brukar alltid göra potatisen (skala, dela om den ska ugnsbakas får den gå i ca 15 minuter, nästan klar först, övriga tillbehör t.e.x sallad, såsen gör jag väldigt nära det är dags att börja grilla. Tänk på att man har 10 minuter på sig medan köttet ska vila också! Då brukar man hinna slå ihop bean om man har förberett allt med smör, vitvinet och rumstempererade ägg!

Super enkelt och följer man bara några viktiga grundregler så får du det perfekta köttet!
Tag fram köttet från kylen i god tid! Det får inte vara kallt utan ska vara rumstempererat. Skölj av bitarna och torka de torra med papper. Salta och peppra och låt vila en liten stund medan du tänder grillen.
150922_10
Vi använder ett tändrör när vi kolgrillar och slipper på så sätt onödiga kemikalier och dofter från t.e.x. tändvätska. TIPS!!! Finns b.l.a. på ÖoB.

När glöden är perfekt, det ska var varmt så är det bara att börja att grilla! Ca 3-4 minuter per sida, beror sig på hur tjocka skivor man gjort samt vilken skala på köttet man vill ha. Jag vill ha mitt MR så när termometern visar 58° åker den av grillen. Vill ni inte ha den MR så kan man välja att låta den gå upp till 65-70°.

Liten temperaturskola kommer nedan:
Innertemperatur för blodigt, medium och välstekt
Blodigt (rare) 55˚ C Nöt, lamm
Medium (medium rare) 58-60˚ C Nöt, kalv, lamm
Medium–välstekt (medium) 60–65˚ C Nöt, kalv, lamm
Välstekt (well-done) 70˚ C Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm
Temperaturspannet för entrecote är 55-70°
Låt vila i 10 minuter förbered under tiden allt så att det bara är att skära upp (om man vill det, tycker det ser trevligt ut) och servera. Man kan välja om man tar bort kappan eller ej. Jag behöll min på vid servering.

150922_11GRILLAD ENTRECOTE MED HEMMASLAGEN BEARNAISE GRILLAD ENTRECOTE MED HEMMASLAGEN BEARNAISE GRILLAD ENTRECOTE MED HEMMASLAGEN BEARNAISE

Galet gott! Hoppas ni får en finfin fredag så återkommer jag med racerapport senare i helgen!

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *