.RECEPT & MAT,  bakning

KANELBULLAR

Bland det godaste man kan äta nygräddad kanelbulle med ett kallt glas mjölk. Om än inte bättre men en varm bulle med en klick smör på! Nomnom!

Hur ljuvligt är det inte att höra glada tillropen från hallen när ytterdörren slås igen och barnen kommer hem och under om jag bakat buuuuuuullar???

DEN känslan tog jag med mig från mitt barndomshem, doften och värmen som slog emot en…

Mamma i köket och med en höööög, och då menar jag en höööög med bullar. ALLTID kanelbullar ♥

DEN känslan är underbar att förmedla till barnen (nåväl, de två sista, hemmavarande grabbarna grus får jag kalla ungdomar nu), men ja förhoppningsvis så kommer de att själva att mnnas när de blir förälrar och tänker på hur de skapar mat och doftminnen tillsammans med barnen. Åh! Känner att jag skulle kunna skriva en kilometer med just doftminnen men det spar jag.

På söndag den 3 oktober är det kanelbullens dag! Den firas såklart med….

Kanelbullar!
Jag gör alltid dubbel sats!

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst söta degar
1 krm kardemumma
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
150 gr smör

Fyllning

100 gr smör
0,75 dl strösocker
2 msk kanel
1½ msk vaniljsocker

Pensling/garnityr

1 ägg
pärlsocker

Ljumma mjölken till 37°C (fingerljummet). Smula ned jästen i en degbunke tillsätt mjölken tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och nästan all vetemjöl (spar lite till utbakningen). Tillsätt till sist smöret i tärningar. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand 8 minuter tills degen är blank och släpper kanterna på degbunken.
Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Gör under tiden fyllning, blanda samman alla ingredienser till en mjuk röra. Sätt på ugnen 250°C.
Tag upp på mjölat bakbord och knåda lätt sam kavla ut till en avlång kaka på ca 35X60 cm.
Bred ut fyllningen och rulla ihop från långsidan. Dela degen i ca 30 bitar och lägg i pappersformar och lår jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 minuter till de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler under bakduk. Ät direkt och frys in! Nomnom!
150908_18

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *