destination Kebnekaise,  HUSBIL,  RESOR & SEMESTER,  Sverige,  Vilhelmina

Camp Saiva, Samevistet, Kyrkstaden, Vilhelmina, Lappland

Nu fortsätter vår roadtrip! 

Från Arvesund ställplats for vi vidare på E 45 upp mot Vilhelmina. Dryga fyra timmar via Dorotea och genom Strömsund.

Vildmarksvägen i sin helhet blir det en annan gång.

Saiva camp

Vi hade i förväg bokat ställplats på Saiva camp.
En vacker camp precis vid Baksjön och med Granberget som fond. Det är en genomgående repris med närhet av berg och vatten under vår roadtrip. Vackra Sverige.

Savia camp hyr ut stugor och har bra ställplatser. Fina servicehus med duschar, toaletter i ett hus. Disk, kök och plats för att sitta och äta och titta på tv. 

Fin badplats med bryggor och hopptorn. Vi tog oss ett dopp såklart. 

Camp Saiva, Samevistet, Kyrkstaden, Vilhelmina, Lappland

 

Vi hade cyklarna med oss och jonade iväg för att upptäcka Vilhelmina.

Rolig byrå utanför just den för turister.

Kyrkstaden

Vilhelminas kyrkstad uppstod på 1840-talet då ett område på prästbordets mark, strax nedanför Kyrkberget, avsattes för kyrkstadsbebyggelse.

Kyrkstäder var en nödvändighet i de norrländska landskapen, då socknar var stora och avstånden långa. Därför lät bönderna ute i byarna tillsammans eller enskilt uppföra kyrkstugor. Dessa bildade en liten trästad nedanför kyrkberget, och fungerade som övernattningsstugor under kyrkhelgerna.
Vilhelmina Kyrkstad befolkades under kyrkhelgerna, men låg i övrigt öde. År 1921 utbröt en brand i staden, och idag finns endast 21 av de mer än 70 stugorna kvar.

 

Camp Saiva, Samevistet, Kyrkstaden, Vilhelmina, Lappland

Kyrkberget Sameviste

Samevistet är som ett öppet friluftsmuseum. Här upplever du traditionella samiska byggnader i naturlig storlek, i naturlig miljö. Även byggnader från nybyggarepoken finns här.

Camp Saiva, Samevistet, Kyrkstaden, Vilhelmina, Lappland

Timrad kåta i skogssamisk tradition och stolpbod på ett ben – en njalla.
Många olika byggnader finns på vistet.

Camp Saiva, Samevistet, Kyrkstaden, Vilhelmina, Lappland  

Vilhelmina kyrka 

 

Vilhelmina bildade eget pastorat 1812 och den nuvarande kyrkan uppfördes 1835–40, ca en kilometer längre upp på Kyrkberget, högst upp i samhället.
I anslutning till den anlades en kyrkogård, som måste vara en av Sveriges vackrast belägna kyrkogårdar, med sin betagande utsikt mot Volgsjön och bergen i väster.

Kyrkan som är byggd i trä är belägen på kyrkberget i Vilhelmina, nära kyrkstaden.Renovering och ombyggnad av kyrkan skedde 1923 och 1970.
När kyrkan byggdes om 1970 minskade antalet sittplatser till 500.

Camp Saiva, Samevistet, Kyrkstaden, Vilhelmina, Lappland  Camp Saiva, Samevistet, Kyrkstaden, Vilhelmina, Lappland

Arkitekten Kjell Wretling ritade 1964 den karaktäristiska åttkantiga byggnad som i dag inrymmer Stenmans Konditori. Den nya byggnaden stod klar 1966 och har satt sin prägel på samhället. 
Stenmans konditori fick sitt namn redan 1948, då Roland Stenman från Örnsköldsvik köpte bageriet och konditoriet av Sigge Nordqvist.
Ursprungligen var det en Samuelsson som byggt en stor bakugn för knäckebröd, efter honom kom en Brändström som överlät rörelsen till Karl Gavelin, även kallad “Kalle Bagare”.

Camp Saiva, Samevistet, Kyrkstaden, Vilhelmina, Lappland 

 

Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351/ 5 får Saiva camp. Fina ställplatser. Fina vyer. Bra servicehus. Bra badplats.

 

Och resan fortsätter..

HÄR finns vår roadtrip!

 

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *