destination Kebnekaise,  gällivare,  HUSBIL,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Gällivare camp & Gällivare

Efter ett par dagar vid Vindelälven var vi på rull igen och styrde kosan mot Hoojaland, Gällivare.
En fantastisk vacker sträcka med massor av renar. Är smått besatt av dessa vackra och kloka djur.

Vacker gåva från C.

Bara…. ett stenkast

Gällivare camp & Gällivare  

 

Fikapus.

 

Gällivare camping

Vi valde att slå läger på Gällivare camp. Vi ringde och bokade och fick en plats på “gräddhyllan” som den kallades. Utsikt mot Dundret och med Vassaraälven rinnandes framför.

 

 

Gällivare camp & Gällivare

 

  Gällivare camp & Gällivare   Gällivare camp & Gällivare

Gällivare

Gällivare kommun är en kommun i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Centralort är Gällivare.

Kommunen är belägen strax norr om polcirkeln. Västra delen består av fjällområden och den södra delen av skog och myrmark. Linaälven och Luleälven, där två av landets största vattenkraftverk finns, rinner genom kommunen. Två av Sveriges nationalparker är belägna här och det finns rika mineraltillgångar. Dessa har lett till att gruvor anlagts i Aitik och Malmberget vilka fortsatt sysselsätter en stor andel av befolkningen.


Gällivare camp & Gällivare

Dundret (lulesamiska: Váhtjerduottar) är ett lågfjäll (823 meter över havet), beläget strax utanför Gällivare tätort, Gällivare kommun, Lappland. Namnet Dundret kommer från finskans tunturi (fjäll), som i sin tur kommer från det samiska ordet tuoddar (lågfjäll).

Femmanvägen är en asfalterad bilväg som går hela vägen upp till linebanetoppen (toppen som skidanläggningen går till). Vägen började byggas redan 1949.

Efter besöket i Malmberget (kommer i nästa separata inlägg) vsr det givet att göra Malmburgare, så gott efter en cykeltur och shopping på Dollars.

Vi bokade bastun och bastade i den nya fräscha servicehuset. V ä l d i g t fint!

Sedan blev det Allsång och Pernilla både i glasen och på televisionen såklart denna julikväll.

Eter att väckts 0700 av gräsklipparen som klippte den intilliggande fotbollsplanen bestämde vi oss för att strunta i den tredje natten utan tog vår husbil på rull igen….       

 

Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351Målarbild husbil - Skriv Ut Gratis Bilder - Bild 25351/ 5 får Gällivare camp. Bra servicehus som var nybyggt efter en brand förra året. Bastun. Trevlig personal. Fin utsikt mot Dundret och närheten till Vassaraälven och vacker omgivning. Bra cykelväg genom Gällivare.

Tyvärr drar betyget ner av att det ständigt klipptes gräs och trimmades. Lekplats precis bakom och mycket liv och rörelse på vägen framför ställplatsen.

 

Och resan fortsätter..

HÄR finns vår roadtrip!

               

Share Button
1

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *