destination Kebnekaise,  HUSBIL,  Malmberget,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Malmberget & kyrkstan

Vi hade cyklarna med oss och tog en tur till Malmberget, denna nästan helt öde stad som avfolkats sedan.

Det går bra att ta sig med hjälp av goggle map. På ditvägen körde vi en bit på stora vägen och några tuffa backar men på hemvägen hittade vi en jättebra cykel och gångväg.


Större delen av Malmberget ska avvecklas när gruvan brer ut sig och många hus har redan rivits eller flyttats till säker mark. I slutet av juni flyttades två hus med tidigare adress Södra Kungsallén. Husen har flyttats till ett nytt naturskönt område vid sjön Nuolajärvi vid östra infarten mot Gällivare.

Så öde så öde denna spökstad.

Kåkstan

Kåkstan är ett område med en rekonstruerad byggnadsmiljö från slutet av 1800-talet i Malmberget.

Den nuvarande kåkstan byggdes upp inför Malmbergets 100-årsjubileum 1988. Bakom projektet låg Länsstyrelsen i Norrbottens län, Gellivare sockens hembygdsförening och Gällivare kommun. Den ligger på sin ursprungliga plats strax söder om det tidigare bangårdsområdet.

Järnmalmsutvinningen i Malmberget expanderade kraftigt efter öppnandet i mars 1888 av Malmbanan mellan Luleå och Gällivare/Malmberget. Tillströmmande gruvarbetare hänvisades till att själva bygga enkla bostäder, och resultatet blev en kåkstad omedelbart söder om bangården och i anslutning till Kaptensgruvan. Kåkstans centrum var affärsgatan Västerlånggatan, med klädaffärer, kaféer och krogar. Omkring 1900 fanns omkring 7000 invånare i Malmberget, varav flertalet bodde i kåkbebyggelsen.

Området stadsplanelades 1898, varefter kåkbebyggelsen efter hand sanerades bort. En del kåkar brann ned 1903 och 1907, och omkring 1914 hade så gott som alla hus rivits. Några hus flyttades till stadsplanelagt område och några få byggnader kom att stå kvar in på 1960-talet. Kvar i slutet av 1980-talet på området fanns två byggnader: klädeshandlaren Enoch Finkelsteins Godtköpsbod och Strandska huset, vilket från början inrymt bageri, bostäder samt i övre våningen en tjänstemannamäss. “Finkelsteins boda” har bevarats i den rekonstruerade Kåkstan.

Ansvarig för rekonstruktionen av kåkstan var arkitekten Jan Vikström (född 1945), som kunde utgå från ett rikligt fotografiskt material i Gällivare kommuns bildarkiv.

Kåkstan ligger omedelbart vid Kaptensgropen och inom ett område som kommer att avvecklas på grund av rasrisk vid fortsatt utbyggnad av malmbrytningen under Malmberget. 

Malmberget & kyrkstan
Malmberget & kyrkstan
Malmberget & kyrkstan
Malmberget & kyrkstan
Malmberget & kyrkstan
Malmberget & kyrkstan
Malmberget & kyrkstan
Kaptensspelet Malmberget

Kaptensspelet eller Kaptenslaven är en gruvlave invid det så kallade Kaptenslagret, idag Kaptensgropen, i Malmberget. Laven uppfördes 1913 och användes för att hissa manskap upp och ner i dagbrottet.

Kaptensspelet är beläget i nordvästra änden av Kaptensgropen. Laven var i funktion i femtio år och användes för att hissa ner manskap och maskiner i gruvan. Nedanför laven fanns ett sovringsverk, där malmen lastades på järnvägsvagnar och fraktades bort.

På uppdrag av Länsstyrelsen upprustades laven i slutet av 1980-talet till en kostnad av några miljoner i syfte att göra laven till ett utsiktstorn för allmänheten över Kaptensgropen. LKAB lät dock placera ett stängsel runt laven och förhindrade därmed att laven nyttjades av allmänheten. Stängslet sattes upp utan Gällivare kommuns godkännande. I samband med att gruvlaven fyllde 100 år 2013 öppnades laven igen för besökare, därvid genomfördes en del renoveringsarbeten och kikare placerades ut på utsiktsplatsen.

Malmbergets kyrka

Allhelgonakyrkan är belägen på Masgatan i Finnstan i Malmberget, i Gällivare församling och var före 2022 den enda inom Malmbergets församling. Den var tänkt att inom Samhällsomvandlingen av Malmberget flyttas till Koskullskulle senast år 2024. I början av år 2022 meddelades dock att kyrkan kan komma att rivas i stället för att flyttas.  År 2023 begärde församlingen rivningstillstånd.
Om man tittar noga så ser man att fönsterna är igenbommade.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 230806_10.jpg

Tack Gällivare!

Tack Malmberget! Det var en riktigt spännande upplevelse.

Och resan fortsätter..

HÄR finns vår roadtrip!

 

(källa:Wikipedia)

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *