RESOR & SEMESTER,  Sverige

Fagerön vandring

 I senhöstas, mitten av november var vi ut på en fantastisk vandring på Fagerön som ligger i närheten av vår lilla stad. Perfekt dagsutflykt. Med oss tog vi yngsta sonen och Kebbe så klart. Detta var helgen innan snön kom för att stanna i nästan 6 månader.
Snart ska vi dit igen då våren slår ut.

Så här skriver Naturkartan om Fagerön

“I en skyddad innerskärgård söder om Östhammar ligger Fagerön. Här möts du av ett omväxlande landskap med strandängar där djur går på bete, karga hällmarker, frodig lövskog och mängder av blommor och fjärilar. I det grunda vattnet kryllar det av sjöfåglar.

I hundratals år har man slagit ängarna och haft djur på bete på Fagerön. Det har skapat ett landskap med mängder av arter som behöver ljus och luft för att trivas. Man har hittat över hundra ovanliga djur, växter och svampar. En av de mest sällsynta är mnemosynefjärilen, en av våra mest hotade dagfjärilar. Fjärilen behöver ett landskap som det på Fagerön, med lövlundar och gräsrika ängsmarker.

Ge dig av till Fagerön under försommaren för att njuta av den fantastiska blomsterprakten på ängarna och i lundarna. En förvånansvärt sydsvensk känsla får du i den planterade, men självföryngrande, bokskogen.

På Fagerön finns lugn och stillhet. Tänk på att vara varsam då du färdas genom området eftersom många av de ovanliga arter som lever här är känsliga för störning. I naturreservat gäller också särskilda regler, läs mer genom att klicka på länken till föreskrifterna.

Service: Parkering”

Fagerön

En lättvandrad led, totalt ca 15 km. 
Ser framemot att vandra denna nu i vår och i sensommar då bokskogen ska vara helt magisk.

  Fagerön vandring   Fagerön vandring  Fagerön vandring Fagerön vandring

   

Fagerön vandring    Ser framemot årets korta och lite längre vandringar.

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *