bakning

RABARBER & ÄPPLEPAJ

Äntligen är den här oktober och därmed höst!
Underbara vackra höst med all sin prakt.
Vi firar den bästa hösten på länge med att jag blivit mormor och att jag fyller år imorgon med denna smarriga paj som jag brukar göra.
Så tacksamt att ta det som trädgården erbjuder nu när äpplena är klara och rabarbern sjunger på sista refrängen innan frosten nyper den.
Tillsammans i ett sprött skal med kanel och ingefärssocker samt med en smörsmulig topping blev denna riktigt god!
130922Du behöver

Pajdeg
100 g smör
2 1/4 dl vetemjöl
1 msk socker
1½ msk vatten

Fyllning & kryddsocker
Ett knipe rabarber
2-3 äpplen
potatismjöl
2 msk ströbröd
½ tsk kanel
½ tsk ingefära
½ dl socker

Pajtopping
3 msk farinsocker
I dl vetemjöl
75 g smör

Gör så här
Börja med att blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Mjöl, socker och smöret nyps fört ned och sedan tillsätts iskallt vatten och du jobbar ihp degen snabbt.
Jag brukar plasta in den och lägga den i frysen medan jag gör klart resterade moment.
Skölj och skala ev, rabarber och skär i bitar. Kärna ur, skala och skiva upp äpplena i runda skivor.
Blanda ihop socker, kanel, nejlika och ströbröd.

Gör toppingdegen blanda mjöl, socker och smör. Denna deg ska vara som till en smulpaj men lite krämigare av smöret.
Ta ut pajdegen i frysen och tryck ut i en pajform. Nagga lätt. Börja med att ha i lite av socker/kryddblandningen ibotten.
Lägg i rabarber och äpplen, på med socker och sedan ett lager med frukt igen avsluta med kryddsockret och den smuliga degnblandningen.
200 grader står ugnen på när du skjutsar in den i ca 35 minuter. Sdan stänger du bara av den och låter pajen stå kvar så att den gottar ihop sig.

Serveras ljummen med vaniljglass!

130923_1

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.