.RECEPT & MAT,  bakning,  LÖPNING & TRÄNING,  träning

PLANKUTMANINGEN 2.0

När man kikar i statistiken så är mina toppinlägg (mest besökta, sökta på) här på unforgettable.se pendlandes mellan de två P:na Plankutmaningen & Pinocchiotårta! (Perfekta blandningen av hälsa tycker jag! ;))
Efter nyår så har Plankutmaningen legat konstant som no 1 och jag känner att jag måste få uppdatera den! Det är ju otroligt många som hoppar på utmaningar så här just i januari för att få en ny start och vad mer?

Varför står man i en statisk planka? Vilket mål har man med just den övningen?
Jag gick faktiskt också på detta för något år sedan men nu när jag läst på och mer och mer blir noga med om varför jag gör en övningen och vad den ska ge mig.
Nu är jag inte utbildad men jag har läst hos duktiga utbildade och tänker man och känner efter så är det ingen raketforskning… Eller hur?
I en statisk planka när man suger i naveln mot ryggraden övar man de yttre magmusklerna om man nu inte är en jäkel på att ha kontakt och kontroll över de inre. Dessutom är risken större att trötta ut ( t o m skada) rygg och axlar om man inte står i rätt position.
00120
Så som löpare har jag varit noga med att jobba med att få en stark bål.
Visst kan jag lägga in plankan i vissa pass men då mer dynamiska.
Sidodipp och rotationer. Mountain climber och plankrodd som utgår från en plankposition är några av mina favoritövningar! Diagonala lyft med armar/ben.
Varför skriver jag då detta inlägg?
Självklar får alla som vill köra utmaningen, men man kanske ska tänka till på vad man tränar. Det gäller all träning, och eftersom jag inte förespråkar en statisk planka utan den dynamiska så vill jag bara ventilera och få er att reflektera över detta. Sedan är det såklart upp till var och en.

Vad tränar jag nu och varför?

Återkommer senare med min FREDAGSFORM! :)

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *