.RECEPT & MAT,  bakning,  dessert,  JULEN,  MAT & BAK

SAFFRANSÄPPELPAJ Á LA FARMOR ANKA

Kanske en fredagspaj med saffranssmak? Jag brukar göra pajer med saffran året runt för att det är så gott! Tycker absolut att man kan använda saffran året runt! Här är en variant med päron!

Här kommer ännu ett recept på min favoritpaj á la Farmor Anka style.

Saffransäppelpaj á la farmor Anka
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1  ägg
1/2 msk kallt vatten

Arbeta snabbt ihop till en deg, överarbeta eller knåda inte! Detta är en mördeg som ska fösas varsamt ihp för att bli så där krispig. Låt vila kallt i kylskåp helst ett par timmar, har man bråttom snabbkyler man den i frysen medan man förbereder fyllningen.

Fyllning
Ett gäng med äpplen, mina behövde desperat räddas och användas eftersom vi hade jonglerat (TAPPAT!) med dem några dagar innan….
saffran
socker

Skala och klyfta upp äpplena, stek i rikligt med smör tillsammans med ett par matskedar socker sant ett kuvert med saffran. Inte för länge bara till de fått den solgula färgen av saffranen, de går klara i ugnen sedan.
151216_13 151216_14 151216_16

151216_20 151216_21

 

Dela degen i två delar den mondre kavlar du ut och använder till botten av en form som du fyller med de stekta äpplena. Sedan kavlar du ut den större degen och klär in á la farmor Anka style. Avsluta med att skåra degen. pensla med uppvispat ägg samt att strö på strösocker eller råsocker. (Detta kan man skippa om man vill)

Gräddas i 180 grader i ca 35-40 minuter tills den är gyllene!SAFFRANSÄPPELPAJ Á LA FARMOR ANKA SAFFRANSÄPPELPAJ Á LA FARMOR ANKA
Servera med vaniljglass helst lite ljummen. Nomnom!

Hoppas att ni har en fin fredag! Var rädda om varandra! ♥

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *