.RECEPT & MAT,  bakning,  JULEN,  MAT & BAK

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA & VIT CHOKLADTOPPING

Hej!

Mitt i veckan redan och jag har kickat igång lite julbak för att ge er lite inspo innan jul. Gjorde tre olika igår så det dyker upp fler recept här inom de kommande dagarna.

Detta recept hittade jag i COOPs senaste tidning. Tror det var det var! felskrivet när det gäller mjölet. 10+2 är på tok för lite och degen var så lös. 12 + 2 är den mer rätta formeln för att göra dessa smarriga och saftiga saffransbullar.

Saffransbullar med mandelmassa & vit chokladtopping
5 dl mjölk
1 g saffran
25 g jäst
12 dl vetemjöl + 2 dl till bakbordet
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk kardemumma
0.5 tsk salt
150 g smör
1 ägg, till pensling

fyllning
150 g smör, kallt
200 g mandelmassa

topping
1.5 msk vispgrädde
100 g vit choklad
jordgubbsströssel

Värm mjölk och saffran till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, mjöl, socker, ägg, kardemumma och salt.

Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del.

Riv mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet och blanda samman med rumsvarmt smör till en jämn smet. Bred över degen och rulla ihop löst från långsidan och skär rullarna i 15 bitar vardera.

Ställ bitarna i formar. Jäs ca 30 min under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna.

Topping

Värm grädden och smält chokladen i den under omrörning. Ringla chokladen över bullarna och strö över jordgubbsströssel. MUMS!

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA & VIT CHOKLADTOPPING

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA & VIT CHOKLADTOPPING

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA & VIT CHOKLADTOPPING

Så goda! Gör dessa till första advent och bjud på till familjen eller dina vänner. Garanterat uppskattat!

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *