SJU SORTERS KAKOR -KAKKALAS MED VALENTIN ♥
PÅ min bucketlist från i somras “my perfect summerlist” skrev jag att jag ville baka de klassiska 7 sorters kakor och ställa till med kafferep i trädgården! Nu blev det inte så men när jag hade lille V på besök härom veckan så ställde vi två till med kakbak, kakdegsätning och tillslut det stora kakkalset tillsammansmed Vs “gammo” (gammelmormor).
Jag gjorde en stor sats mördeg som gott och väl räcker till de sju sorterna men valde att gör sex eftersom jag även gjorde klassiska drömmar.
Mördeg till 7 sorters kakor
Gör degen och förvara i kylen i en timme innan du delar den i 7 eller som jag 6 delar
550 g smör
2 dl strösocker
3 äggulor (spara äggvitorna till jitterbuggare samt pensling)
1 liter vetemjöl
½ dl vatten
Arbeta ihop alla ingredienser utom vattnet i en assistent. Tillsätt sedan lite vatten så att degen blir smidig. Knådar du för hand så lägger du vetemjölet på bordet med en grop i mitten där du lägger i och jobbar in smör och socker. Därefter jobbar du in äggen och till sist vattnet.
Jag valde att göra dessa mördegskakor
Schackrutor
Kardemumasnitt (eget hittepå)
Brysselkex
Jitterbuggare (mini)
Mandelfläta (eget hittepå)
Toscapinnar (såååå goda min & familjens nya favorit inom småkakeklassen)
Drömmar (ej av mördegen)
Kardemummasnitt – Dela en degbit på två och rulla ut och tryck ut med tummen rakt över längden. Pensla med uppvispad äggvita och strö över kardemumma. Grädda i 175 g i ca 10 minuter och skär i sneda bitar direkt när de tas ur ugnen.
Brysselkex – dela degen på två rulla ut till relativt tjocka rullar, ca 2½ cm. Blanda strösocker med hushållsfärg och pensla medäggvita och rulla degrullarna så att de blir täckta på utsidan av sockret. Dela i 1½ cm bitar och grädda i 175 g i ca 10 minuter.
Schackrutor – dela degen på två och knåda in kakao i den ena delen. Dela sidan en gång till de båda delarna så att du har fyra rullar (två kakao, två ofärgade). Lägg ihop rullarna pressa lite lätt och skär upp och grädda i 175 g i ca 10 minuter.
Mandelfläta – Dela en deg på tre och knåda in kakao i den ena degen. Rulla de tre längderna och fläta ihop. Pensla med ägg och strö över flagad mandel. Grädda i 175 g i ca 10 minuter. Dela en rätt stora sneda bitar.
Mini Jitterbuggare – Kavla ut en degbit rektangulärt 30X14 mellan två smörpapper. Vispa en äggvita hårt och tillsätt sedan 1 dl socker tills det är blank och smidig, bred ut över kakdegen. OBS! All marängsmet går inte åt! (Använd den till att göra maränger.) Rulla ihop och låt vila i frysen i en timme. Tag fram och skär upp i 1½ cm breda skivor och grädda i 175 g i ca 10 min.
Toscapinnar – Kavla ut degen i en form som är klädd i bakplåtspapper (20X15cm). Gör Toscatoppingen: Smält 50 g smör och tillsätt ½ dl strösocker, 2 msk ljus sirap. Skikta över 1 msk mjöl och låt småputtra under omrörning tills den är tjock. Avsluta med 50 g flagad mandel. Bred ut smeten över degen och grädda i 175 g i ca 20 minuter. Passa så att toscan inte bränns! Låt svalna och dela kakan på mitten och skär sedan upp i pinnar.
Världens sötaste lille bagare! ♥
Gör nu en stor sats mördeg och baka småkakor för glatta livet! Mysigt och gott! Själv är jag grymt sugen på att göra en extra stor laddning av Toscapinnarna för de var såååå goda!