.RECEPT & MATköttmingelmatpaj

KÖTTFÄRSPAJ Malmborgs mustiga

Här kommer en mustig, lite spicy och god köttfärspaj jag svängde ihop till en av våra alla kräftskivor. Brukar variera kryddningen och så här blev det denna gång.

Köttfärspaj Malmborgs mustiga

Pajdeg
6 dl vetemjöl
2 krm salt
200 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning
1 kg nötfärs
1 dl rödvin
1 fpk krossade tomater chili
2 vitlöksklyftor
1 krm kryddnejlika
1 krm spiskummin
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
3 krm paprikapulver
1 tsk salt
1 msk flytande honung

Äggstanning
2 ägg
1½ dl grädde
1½ dl mjölk

Gör pajdegen. Arbeta samman tärningar av smör tillsammans med vetemjöl och salt till en massa. Tillsätt vatten så att degen går ihop. Jag brukar lägga degen i en plastpåse och fösa försiktigt ihop till en deg. Knådar du för hårt så blir degen seg! Lätt på handen! Lägg in degen i kylen i minst 30 minuter och förbered under tiden fyllningen.

Stek på köttfärsen. tillsätt tomatkross och låt småputtra. Blanda ihop kryddblandningen, riven vitlök och ha i efter smak! Jag hade i lite i äggstanningen  och smakade av köttfärsen tills jag var nöjd. Den blir het och god! Tillsätt vinet och låt allt puttra och reducera till vätskan är borta.

Klä pajskalet nagga och klä kanterna med folie så slipper du att degen hasar ned. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.

Fyll med köttfärsen. Kavla ut degen och skär ut remsor. Fläta ett mönster. Skär smala remsor av och fäst runt om pajen och nagga (tryck till) med gaffel.

Grädda i ca 35 minuter till äggstanningen stannat och hela pajen är gyllenbrun.

Servera som den är tillsammans med en sallad eller som bufférätt.

160823_7 160823_8 160823_10 160823_9 160823_11

KÖTTFÄRSPAJ Malmborgs mustiga  KÖTTFÄRSPAJ Malmborgs mustiga
Gör nu denna till helgens kräftskiva! Nomnom!

2