Italien,  Palermo,  RESOR & SEMESTER,  Sicilien

PALERMO SICILIEN

Huvudstaden på Sicilien heter Palermo. Säger man Palermo så far tankarna naturligtvis direkt till den beryktade Sicilianska maffian – Cosa Nostra. Och ja maffian är fortfarande verksam! Det syns på sophämtningen som tydligaste. Butiks och restaurangägare betalar en försäkring. En försäkring vilket innebär att verksamheten inte utsätts för brand tex.  Och vi vet nog alla varför den omtalade bron över Messinasundet in till fastlandet Italien aldrig byggdes.

Vi tog tåget från Cefalú till Palermo de dryga 75 km. Vi köpte våra biljetter i automat som finns på tågstationen och sedan (VIKTIGT!) stämplade dem i en annan maskin, tidsstämpling. Viktigt att göra detta för om man missar detta måste man lösa nya biljetter.

Vi stod hela resan som tog ca 1 timme inte konstigt ALLA hade semester och ALLA ville resa till Palermo en söndag, trots att de flesta butiker och ställen är stängda.

Vackra tågstationen i Cefalú.

En stående fika innan avfärd. Espresso och giffel.

På stationen i Palermo ligger Mac Donalds! Vilket glädje för killarna! Det blev tidig lunch med en Birra Moretti till.

Vi gick total en halvmara denna dag! Varmt men ingen gnällde!

San Domenico så vacker kyrka ligger på Piazza San Domenic.

 

La Rinascente! Ett stort köpcentrum som hade söndagsöppet och riktigt bra AC! Högst upp finns restaurang och en magnifik utsikt över Palermo.

Gigantisk är Palermos postkontor, Palazzo delle Poste di Palermo. Ligger på huvudgatan Via Roma, som de flesta största huvudgator på Sicilien heter.

 

Teatro Massimo ligger på Piazza Verdi. Operahuset är det största i Italien och det tredje största i Europa. Uppförd av  Giovanni Battista Filippo Basile (1874–1880) dedikerad till King Victor Emanuel II ära. Filmen Gudfadern (3) som spelades in på trapporna.

Verdi!

PALERMO SICILIEN

Sedan hittade vi H&M så att vi kunde köpa p oss mer tischor, linnen och shorts! Det var över 30 kändes som 40 denna dag och killarna dröp av svett.

 

Isak nykittad i H&M linne.

Hmmm… Nä gå inte in i smala gränder i Palermo.

Ombytta och fina promenerade vi ett par km och besökte den vackra katedralen. Vilken byggnad!

PALERMO SICILIEN

Birra Moretti med utsikt.

Taxi!

 

Ingången till katakomberna ( Catacombe dei Cappucini) Så spännande att gå ner i och titta på alla mumier! Man fick av naturliga själ inte fotografera men vill man kika på hur det ser ut så kolla HÄR! (Gillar man inte balsamerade och döingar så klicka inte).

Orsaken till alla dessa balsamerade kroppar var att det helt enkel inte fanns plats ovan jord för dessa döda människor så de lades ned under jord. Massor! Detta höll de på med ända fram till 1920-talet då det tex finns en riktigt välbevarad lite flicka nere i katakomberna.

 

 

Minimini.

Åttakantiga torget Piazza Quattro Canti. Här möts två huvudgator mitt i centrum. Torget är kantat av fyra prominenta palats. De praktfulla barockfasaderna är från tidigt 1600-tal och fyllda av symboler.

Vid hamnen kan mian kika på båtar och fartyg. Vi gick till en strand med tillhörande bar med plats för häng.

Varmaste dagen hittills!

 

Hittade en matchande stol….

I södra änden av Foro Umberto hittade vi den vackra Villa Giulia park som ligger precis bredvid den stora Botaniska trädgården.

Zinnia i all sin vackra enkelhet.

Eldkrona (Lantana) växer som stora buskar här i det gynnsamma medelhavsklimatet.

Sammanfattningsvis vad kan sägas om Palermo? En storstad som är skön att besöka en söndag, lite lugnare. Stora kontraster mellan gammal och nytt. En skitig stad på sina ställen men helt klart värd ett besök för att se alla vackra byggnader och dess arkitektur. Katedralen och operahuset imponerar och atmosfären är häftig i denna kultstad.

Katakomberna helt klart värt ett besök med de lite äldre barnen/ungdomarna.  Stanna upp ofta på någon av alla uteserveringar och ta en öl, en glass, pizzaslice eller något typiskt sicilianskt.

Promenera så kart för att upptäcka i er egna takt och lust. Det finna hop on hop of bussar och minitaxi.

Jag kommer säkerligen att hitta fler fotografier och komma på mer att skriva så detta inlägg kommer säkerligen att uppdateras.

Avslutar med arancini perfekt att hugga på språng mot tåget!

 

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *