.RECEPT & MATbakningJULENMAT & BAK

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH SYLTAD INGEFÄRA

Här kommer ett recept på mina godaste saffransbullar, fyllda med smör, mandelmassa och lite syltad ingefära. Så magiskt goda!

Saffransbullar med mandelmassa och syltat ingefära

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst söta degar
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
150 g smör
2 pkt saffran

Fyllning

150 g smör
1 dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
mandelmassa
2 msk syltad ingefära

Pensling/garnityr

1 ägg
pistagenötter

Börja med att mortla saffran med lite socker.

Ljumma mjölken till 37°C (fingerljummet). Smula ned jästen i en degbunke tillsätt mjölken tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, saffran, socker och nästan all vetemjöl (spar lite till utbakningen). Tillsätt till sist smöret i tärningar. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand 8 minuter tills degen är blank och släpper kanterna på degbunken.
Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Gör under tiden fyllning, blanda samman alla ingredienser till en mjuk röra.

Sätt på ugnen 250°C.

Tag upp på mjölat bakbord och knåda lätt sam kavla ut till en avlång kaka på ca 35X60 cm.
Bred ut fyllningen och vik över hälften av degen över den andra. Skär “byxor” som du tvinnar och formar till en rund bulle. Lägg i pappersformar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad pistage eller någon annan nöt du gillar.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 minuter till de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler under bakduk. Ät direkt och frys in! Nomnom!

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH SYLTAD INGEFÄRA

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH SYLTAD INGEFÄRA

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH SYLTAD INGEFÄRA

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *