.RECEPT & MATbakningJULENMAT & BAK

SAFFRANSGROTTOR MED SYLTAD INGEFÄRA & DROTTNINGSYLT

En av mina favoritkakor som måste finnas med i julbaket! Tycker du inte om syltad ingefära, uteslut det. Vill du inte ha drottningsylt, byt!

Men mitt egna tips är så kart att köra efter receptet eftersom det är verkligen i mina och mina provsmakande familjemedlemmar riktigt gott och ett juligt alternativ till den jag gjorde förra året, saffransgrotta med lingonsylt.

Saffransgrottor med syltad ingefära & drottningsylt
20 st
200 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 pkt saffran
1 dl syltad ingefära
drottningsylt ca ½ dl

Lägg saffran i lite vatten och låt lösas upp. För att få upp all saffran brukar jag ta en bit av degen och “svampa” upp.

Rör ihop smör och socker och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Rör till en smidig deg. (Det är nu du kan ta en bit deg och ta tillvara på all dyrbar saffran). Tag upp på bakbord dela på mitten och rulla två rullar. Dela varje rulle i 10 bitar. Rulla till bollar och lägg i bakform.

Gör en liten grop i bollen och lägg i drottningsylt och några syltade ingefära.

Grottorna gräddas i 175 grader i ca 20-23 minuter. Dessa är ljuvliga och avnjuts med varm dryck såsom kaffe, glögg eller varför inte en varm kopp choklad med grädde.

SAFFRANSGROTTOR MED SYLTAD INGEFÄRA & DROTTNINGSYLT

SAFFRANSGROTTOR MED SYLTAD INGEFÄRA & DROTTNINGSYLT

SAFFRANSGROTTOR MED SYLTAD INGEFÄRA & DROTTNINGSYLT

SAFFRANSGROTTOR MED SYLTAD INGEFÄRA & DROTTNINGSYLT

Kan med fördel frysas in och vid servering rör samman lite vatten och florsocker och skeda över eller pudra bara florsocker över.

Det kan vara så att du inte föredrar att få i dig så mycket socker så skippar du helt enkelt socker på kakan. Gott hur som haver. Sugen på fler julrecept? Kika in HÄR!

1