.RECEPT & MATbakningJULENMAT & BAK

SAFFRANSBULLAR MED VANILJSMÖRKRÄM

Nu är det jul igen! I alla fall här hemma. Tjuvstartar så klart som alltid med saffransbullar och saffranskladdkaka. Dessa gjorde jag och de blev riktigt goda. Att tänka på att ha stora aluminiumformar samt att inte lägga förslutningen nedåt. Kan hända att villalarmet startar brandlarmet då.. Heum.

Saffransbullar med en god vaniljsmörkräm galet goda redan nu till helgen, varför ska man liksom vänta på det goda?

SAFFRANSBULLAR MED VANILJSMÖRKRÄM

Saffransbullar med vaniljsmörkräm

30 st

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 timme.

Bullar
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl
1 ägg för pensling
florsocker

Gör så här
Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

Pudra florsocker över bullarna njut!

SAFFRANSBULLAR MED VANILJSMÖRKRÄM

SAFFRANSBULLAR MED VANILJSMÖRKRÄM

Gör nu dessa godingar och njut av pre julen den härliga.

 

1