Brösarps backar,  RESOR & SEMESTER,  Skåne roadtrip,  Sverige

Brösarps backar

Porten till Österlen

Brösarps backar kallas för ofta i folkmun för “porten till Österlen”. Och vill man ha en bild av Österlen ska man defenitivt besöka denna vackra plats som skapats av avlagringar från senaste istiden och är i själva verket det sista utsprånget av Linderödsåsens högplatå som här så sakteliga krackelerar ut i Hanöbukten.

Brösarps backar

Sonen är med Go Pro. Förhoppningsvis ska jag klippa ihop några filmer till vår You tube kanal.

Brösarps backar

Otroligt vackert här i kvällssolen.

Brösarps backar

Carl von Linné & Prins Eugen

Under sin skånska resa 1749 passerade Carl von Linné genom Brösarps backar. Men det är en annan person som i högre grad bidrog till att göra Brösarps backar kända över hela landet; prins Eugen, målarprinsen. Hans oljemålningar fångade inte bara backarna utan även molnbildningar och det ”sydländska ljuset”.

Filmens värld

Visste du att  Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta spelades in här? Bregottreklamens filmer har Brösarps backar som kuliss och Hasse Alfredson och Tage Danielssons  film Äppelkriget som baserar sig på den galna idén att tyskar skulle köpa mark och bygga motell och olika sportanläggning. Galet men sant! Och vilken tur att det inte skedde.

Brösarps backar

Missa inte Brösarps backar om ni har vägarna eller tar omvägarna förbi!

Share Button
2

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *