RESOR & SEMESTER,  Sal

Beach Ponta Preta, Sköldpaddorna, RIU hotell Sal, Kap Verde, Afrika

Beach Ponta Preta, RIU hotell Sal, Kap Verde, Afrika

Ute snöar det och vi skriver den 25 mars, Greklands national dag faktisk! Idag är det en månad sedan vi kom hem efter vår vistelse på Kap Verde ön Sal. 

Man längtar till sol och värme och idag blir det beachen för hela slanten här i bloggen.
Ständerna på Sal går inte av för hackor utan är en världens finaste och längsta! 

Beach Ponta Preta, Sköldpaddorna, RIU hotell Sal, Kap Verde, Afrika        

Sköldpaddor

Havslädersköldpadda, karettsköldpadda, oäkta karettsköldpadda, sydlig bastardsköldpadda och soppsköldpadda är alla olika arter som lever runt Kap Verdes öar. Samma arter är också utrotningshotade eller mycket utrotningshotade.

Sköldpaddorna bor i havet, men återvänder till Kap Verde öarnas stränder för att bygga bo & lägga sina ägg på natten under en period mellan juni och november. Efter cirka 60 dagar föds sköldpaddorna. Honan kommer upp på land ungefär 3 till 5 gånger, i intervall om 10 till 15 dagar, för att bygga ett bo och lägga cirka 100 ägg vid varje tillfälle. De små sköldpaddorna kläcks sedan efter ca 60 dagar, under september – december. Det finns guidade turer genom organisationen SOS Turtle som också skyddar och övervakar Sköldpaddorna.

Det är här de berömda sköldpaddorna kommer för att lägga sina ägg och det sker 

Problemet med de stora hotellkomplex, byar och orter är det glittriga ljuset som missleder de nykläckta sköldpaddorna upp från stranden mot döden. Deras instinkt är att gå mot det glittriga havet men tyvärr så ser de inte skillnad på ljusglitter eller havsglitter.

Som tur är finns det många olika företag och föreningar som stödjer projektet att hjälpa och rädda sköldpaddorna.
Så sent som 2002 förbjöds det att på något sett fånga eller bedriva handel med sköldpaddorna. Många människor använde köttet som mat. På vissa stränder finns nattvakter som patrullerar och drönare för att säkerställa att ingen hotar sköldpaddorna.

Beach Ponta Preta, Sköldpaddorna, RIU hotell Sal, Kap Verde, Afrika

Beach Ponta Preta, Sköldpaddorna, RIU hotell Sal, Kap Verde, Afrika

 

De jättestora Sköldpaddorna återvänder år efter år och lägger sina ägg runt sandstränderna på Kap Verde öarna och Sal. Kap Verde öarna är det tredje viktigaste häckningsområdet för Sköldpaddor i hela världen. Sköldpaddorna är utrotningshotade och skyddas därför från jakt av sköldpadds-kött, stöld av ägg, sand som tas bort när man bygger hotell och exploaterar områden i samband med utveckling av turismen.

Sköldpaddorna på Kap Verde öarna skyddas av SOS turtle / Turtle foundation när de häckar & lägger sina ägg på stränderna, och kläckningen övervakas noggrant. På Kap Verde och ön Sal häckar sköldpaddor och lägger sina ägg längs hela sydkusten. Den bästa platsen att hitta sköldpaddor på ön Sal är den sydöstra kusten, på gångavstånd från staden Santa Maria. 

HÄR! Kan du läsa mer om projektet.

Beach Ponta Preta, Sköldpaddorna, RIU hotell Sal, Kap Verde, Afrika

Underbara långa strand ♥

Vågorna var ibland höga men vi hade tur, slapp rödflagg utan hade bara gul hela veckan. Men man måste vara försiktig! Vågorna är kraftiga och undervattensströmmen är inte att leka med om vinden ligger på ut mot havet.

Beach Ponta Preta, Sköldpaddorna, RIU hotell Sal, Kap Verde, Afrika

Man kunde inte mer än längta efter sitt egna svansbarns pälskling när man såg dessa…

Vem vad har “gått” här? Gissa!

 

Fortsättning följer….

ALLA Kap Verde inlägg hittar du HÄR!

Share Button
2

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *