Afrika,  RESOR & SEMESTER,  Shark bay

Shark Bay, Sal, Kap Verde, Afrika

Shark bay, Sal, Kap Verde, Afrika

 

En dag for vi iväg på en tur till Shark Bay för att titta på den vackra Citronhajarna och att få lära oss mer om dessa. Vår guide är marinbiolog och hade så stor kunskap.
Så många myter om hajarna det finns!!!
Visste ni att hajar inte har människor på sin meny?
De är helt ointresserade av vårt blod, så alla som sett alla hajen filmer (Jaws) kan bara glömma allt detta om att de käkar människor.
Visste du att regissören Steven Spielberg gick ut och bad om ursäkt. Filmen sägs ha fått tusentals sportfiskare i USA att ge sig ut för att fånga och döda hajar.

Citronhajar (Negaprion brevirostris) 

Citronhajen är en art i familjen gråhajar.
De väger runt 85-100 kilo, och blir upp till 3,5 meter lång och kan troligen leva i mer än 60 år. Varför den heter citronhaj är för att undersidan är ljus och när ljuset, solen reflekteras i vattnet ser de just citrongula ut.

I minibuss och sista biten utan väg i gropig terräng öken for vi snabbt mot Shark bay. Det var fruktansvärt att se allt uppspolat skräp som låg hela strandremsan och en bra bit upp på land. Mestadels av skräpet är fiskenät vilket innebär död åt levande varelser i vattnet. Hajar och sköldpaddor

 

Så häftig att dessa unga Citronhajar vågade komma fram. Det enda guiden gjorde var att plaska lite i vattnet för att locka till sig hajarna.
Tyvärr fanns det andra guider som hällde fiskblod i vattnet för att locka dem till sig. Inte så bra och onaturligt eftersom hajarna inte letar efter föda på egen hand utan vet att det dagligen bjuds på mat.


Bilderna nedan är från våra guider från Explore Cape Verde. De hade vänligheten att maila foton om man ville ha från Shark Bay. Just denna dag såg vi inga stora vuxna hajar med på bilden längst ner finns de att beskåda. 

Vuxna Citronhajar.

Företaget vi åkte med på denna tur heter Explore Cape Verde och HÄR hittar ni information. Rekommenderas starkt då den värnar om eko turism och hjälper bl.a. hajar och sköldpaddor. ♥

 

Fortsättning följer…

ALLA Kap Verde inlägg hittar du HÄR!

Share Button
 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *